Körde fast. Högernian Cecilia Patriksson var en av många Drottspelare som hade det tufft mot Åhus försvar. Men Drott vände och vann med 25–22.
Körde fast. Högernian Cecilia Patriksson var en av många Drottspelare som hade det tufft mot Åhus försvar. Men Drott vände och vann med 25–22.

Sena mål lyfte Drott mot allsvenskt kval

Det tog 54 minuter för Drott att riktigt hitta rätt. Men 4–0 under de sex sista minuterna vände matchen mot Åhus – och lyfte succénykomlingen tillbaka upp på den allsvenska kvalplatsen. – Där hoppas vi att vi stannar kvar, skrattar sjumålsskytten Johanna Birkjaer Andersson.

ANNONS
|

Division 1 södra

Drott 25

Åhus 22

Ett viktigt svar kommer redan på söndag. Då väntar tabelltrean Aranäs borta i ett högintressant derby.

Med tre omgångar kvar står båda Hallandslagen på 28 poäng, men Drott har den kvalgivande andraplatsen i nuläget tack vare en klart bättre målskillnad (+82 mot +57).

Allsvenskt kval – hur skulle det smaka?

– Riktigt gott faktiskt. Det skulle vi tycka vore jättekul. Jag vet inte var vi står mot dem, men vi har ett bra lag och ett ungt lag framför allt, säger vänstersexan Johanna Birkjaer Andersson, som med sina 30 år är äldst i gänget.

ANNONS

Ska det bli Drottseger eller åtminstone poäng i Kungsbacka lär det dock krävas betydligt bättre takter än mot Åhus, som balanserar på det nedre kvalstrecket.

– Vi hade inte riktigt samma glöd och energi som vi brukar ha. Jag vet inte riktigt vad det kan bero på, men vi jobbade oss in i matchen och det är skönt att kunna vinna även om vi inte spelar på topp, menar Johanna Birkjaer Andersson.

Drott hade problem redan från start. Den ordinarie niometersbesättningen funkade inte, man behövde hela hela tio anfall för att göra sina två första mål och förlorade en Åhusutvisning med 0–3.

I paus ledde skånskorna med 12–11. Drott vände tillbaka i mitten av andra (16–15), men låg under på nytt med 21–22 när klockan tickade upp mot 54 minuter.

Halmstadlagets avslutning var dock magnifik. Hanna Bergquist – en av bänkspelarna som fick chansen på nio meter – gjorde två raka mål (22–22 och 23–22). Samtidigt spikade målvakten Hanna Persson, som inte heller hade haft någon bra kväll, plötsligt igen målet, starka mittsexan Sally Sivertsson satte 24–22 och Johanna Birkjaer Andersson avslutade med 25–22.

Drott tog därmed sin fjärde raka seger under februari.

Tränarna Thomas Sivertsson och David Löfgren ansvarar sedan ett par veckor även för Drotts herrar, parallellt med damlaget.

ANNONS

Har det påverkat er verksamhet?

– Nej, det tycker jag inte. De har lyckats pussla väldigt bra så det är ingenting som stör eller märks över huvud taget. Det är mycket bra, säger Johanna Birkjaer Andersson.

Fakta: Drotts målskyttar

Johanna Birkkjaer Andersson 7, Anna Wibring 4, Sally Sivertsson 4, Hanna Bergquist 3, Linnéa Fredén 2, Amanda Kullenberg 2, Cecilia Patriksson 2, Sanna Suoraniemi.

ANNONS