KRÖNIKA: Rädda Drott – den nya tränarduons mission impossible?

Först in med målvakten Andreas Holmén. Sedan Urban Johnson som mental tränare. Och till slut Nicklas Martinsson som assisterande tränare. När ingenting hjälpte och kunde förhindra fortsatt fritt fall för HK Drott återstod bara en åtgärd – att entlediga tränaren Diego Perez Marne och ta in damlagets succéduo, Thomas Sivertsson och David Löfgren resten av säsongen.

ANNONS
|

Risken är bara att det kommer för sent, där jag anser att man borde ha använt sig av den kunnighet som redan fanns innanför väggarna, Sivertssons sätt att styra upp försvaret, långt tidigare.

För efter nu tio raka förluster och tre ynka segrar på 19 matcher handlar det lika mycket om att släcka mentala bränder, bygga upp raserat försvar och ingjuta självförtroende och undvika de bråddjupa svackorna och dipparna i matcherna som att få spelet att fungera.

Det såg man också mot Hallby när ett hemmalag i spillror, dessutom utan två tunga pjäser som Hampus Olsson och Axel Franzén, efter mängder av misstag kontrades sönder, där ännu en match, efter det obligatoriska raset, var körd när 3–3 blev 3–9.

ANNONS

– Jag hade hellre fortsatt att leda damlaget i harmoni och lugn upptill skoljobbet på Sannarp, där Hugo (sonen) ska börja till hösten, men känner att om jag inte hade tackat ja skulle jag ha svikit Halmstadhandbollen, förklarade Thomas varför han och David hoppade på det omöjliga(?) uppdraget.

Jag har alltid varit tveksam till tränarbyten som enkla lösningar eftersom det oftast bara en är kortsiktig lösning.

Men just nu är quick fix vad Drott behöver. En akututryckning för att först och främst rädda en kvalplats och sedan bygga vidare därifrån. Och då, med sju matcher kvar där varje poäng kan bli avgörande, är det ändå tre som är av extra ödeskaraktär, hemmamatcherna mot Tumba och Rimbo samt borta mot Anderstorp.

Okej, Diego Perez Marne har två år kvar på kontraktet. Men både för hans och klubbens bästa är det nog dags att bryta här och nu.

Spanjoren brinner tveklöst för handbollen och Drott. Men kanske lite för mycket när han i ambitionen och övertygelsen att klara av det har varit nära att dra hela klubben med sig i fallet.

Med Sivertsson/Löfgren får Drott in ett annat ledarskap – mer analytiskt och mindre temperamentsfullt och det som det sargade laget kanske behöver just nu, även om man inte bygger om ett utgrupperat försvarsspel till 6–0, ”som Norge”, eller ett anfallsspel byggt på individuella prestationer till kombinationer på två timmars träning. Och det dessutom med en lövtunn trupp som kan komma att förstärkas innan fönstret bommar igen på onsdag.

ANNONS

För låt oss hoppas att inte Västerås Irstas minst sagt osmakliga förfarande att vända en niomålsförlust till en tiomålsseger genom protest mot att målvakten Andreas Holmén inte var spelklar när borta blev hemma, inte ska få någon avgörande betydelse.

Visst – det var enligt reglerna, men Drott ska helt rätt gå vidare till RIN. För någonstans kan jag tycka att det också handlar om etik, moral och sportmanship och att då lämna in en protest för en målvakt vars enda ingripande var att – släppa in en straff och alltså inte på något sätt påverkade resultatet luktar riktigt unket.

Så Västerås Irsta kan säkert hitta fler desperata sätt att roffa åt sig poäng i matcher man inte kan vinna på handbollsplanen om man lusläser regelboken lite mer.

ANNONS