Från SM-guld till tredjedivisionen. I maj 2013 firade David Löfgren tillsammans med Drottarna SM-guld. I mars 2017 vandrade han ut som tränare för ett division 1-lag.
Från SM-guld till tredjedivisionen. I maj 2013 firade David Löfgren tillsammans med Drottarna SM-guld. I mars 2017 vandrade han ut som tränare för ett division 1-lag.

KRÖNIKA: Både en sorgens och glädjens dag för Drott

Bilden och kontrasten var slående. Samtidigt som E-types ”Campione” dundrade ur högtalarna i Idrottens hus när OV Helsingborg i konfettiregn hyllades för allsvensk serieseger och en plats i Handbollsligan till hösten vandrade Drotts spelare ned sänkta huvuden och tomma blickar av planen och ner i handbollens källare. Division 1. Eller som det egentligen är – tredjedivisionen.

ANNONS
|

– En sorgens dag. Det gör ont i hjärtat, suckade eldsjälen Bertil Alvérus, 87 år som varit med i föreningen sedan 1946 och så sent som för fyra år sedan fick fira Drotts elfte SM-guld

I fjol vid den här tiden ramlade HK Drott med dunder och brak ur Elitserien i handboll. Tiden hade efter år av ekonomisk misskötsel, turbulens både på och utanför planen och spelarflykt hunnit ikapp klubben som efter nästan ett halvt sekel i rad i den högsta divisionen tvingades ta steget ned. En handbollstragedi.

Men ändå inget mot det som skedde i klassiska Idrottens hus i Helsingborg onsdagen den 29 mars 2017 klockan 20.28. Förnedringens timme. För nästa år väntar Höörs HK och IF Kristianstad, HK S-hof och Ystads IF U, andralagen och U-lagen till klubbarna i Handbollsligan som Drott så sent som för två år sedan fightades med på högsta nivå.

ANNONS

Samtidigt nåddes vi av rapporterna från Kärra att Drotts damlag var på väg att köra över serieettan och säkra en allsvensk kvalplats. Till slut blev det 34–22 och jag ska villigt erkänna att när Hannes Nyström vid 7–8 helt fri sköt över och det i stället för 8–8 snart var 9–15 – då ägnade jag mer intresse åt liverapporteringen på mobilen.

Från nykomling i ettan till allsvenskt kval – snacka om att tjejerna har varit ljuset i mörkret!

– Synd bara att det är så jävla mörkt just nu, konstaterade David Löfgren innan kollegan Thomas Sivertsson fanns på telefonlinjen för att berätta att säsongen inte är slut för duon.

För nu väntar kval och till hösten kan damlaget vara allsvenskt och ledande i föreningen.

Om klubben då finns kvar, vill säga.

Hur HK Drott, utan publik och utan sponsorer som nu riskerar fly, ska kunna hämta igen en skuld på bortåt tre miljoner kronor är dock för mig ett ”mission impossible”, omöjligt uppdrag.

– Läget är – ansträngt, för att uttrycka det milt och man mår förstås inte bra, medgav ordföranden Roger Wohlin som själv, liksom chefstränaren Sivertsson hade valt att se damlagets match mot Kärra och kampen för allsvenskt kval.

ANNONS

Och vad värre är. Med sig i fallet vid en eventuell konkurs riskerar man att dra damlaget.

– Det är därför som vi kämpar ännu hårdare när tjejerna nu har gjort en sån fantastisk insats och vi har bara en sak för ögonen – en fortsättning till hösten. Vi har hållit nere skulderna och har kanske bara en obetald räkning. Men skulderna som vi har ska ju betalas av också.

Till slut skulle alltså matchen mot Irsta Västerås när ett ack så förödande inhopp vid en straff av Andreas Holmén förvandlade 32–23 till 0–10 bli det som sänkte Drott ner i dyn. Eller inte. För det var inte på onsdagen som Drott ramlade ur och det var inte den här säsongen som förfallet inleddes.

Det började guldåret 2012/13 med en förlust på svindlande 3,3 miljoner kronor som sedan varit ett ok för hela föreningen. Sedan är jag övertygad om att ett snabbare tränarskifte, Diego Perez Marne ut/Sivertsson och Löfgren in, hade kunnat rädda Drott till som sämst kval.

– Det som man gör på en hel försäsong fick vi göra på två veckor. Och så sent som i dag upptäckte vi att dubbelpunkt var ju ett bra vapen, nickade Löfgren.

ANNONS

– Men det har ju inte funnits någon kontinuitet sedan guldåret, påpekade David som direkt på slutsignal fick en kram av OV:s tränare Ulf ”Tubbi” Sivertsson.

För fyra år sedan firade de SM-guld tillsammans. Till hösten spelar Helsingborg i högsta ligan och Drotts herrar i – huva, tredjeligan.

ANNONS