Kompisgänget tar befälet i Drott

De har lidit och våndats från sidan när deras gamla Drott har rasat nedåt i seriesystemet. Nu tar tidigare spelarprofilerna Jesper Adolfsson, Michael Mattsson och Per-Erik Pettersson saken i egna händer och återvänder – som tränare.

ANNONS
|

Tillsammans med kompisen och sjukgymnasten Markus Bartholdsson bildar trion Halmstadklubbens nya tränarkvartett inför herrlagets omstart i division 1 i höst.

Men räkna inte med en lika snabb klättring tillbaka uppåt i serierna.

– Jag är helt övertygad om att Drott kommer att komma tillbaks till högsta serien. Men jag tror inte på att det går att köra någon quickfix utan det kommer att få ta några år. Ekonomin och organisationen runt omkring ska också hänga med. Det är en kultur som ska återuppbyggas för att man ska komma dit och det tar tid, säger Michael Mattsson.

Nästan sex veckor har gått sedan HK Drott ramlade ur Allsvenskan.

ANNONS

Beskedet på måndagen att tränarfrågan är löst utgör en hörnsten i arbetet med att, efter två år av fritt fall, göra den forna storklubben till ett vinnande lag igen.

– Vi är jättenöjda och glada över att gamla spelare med stora Drott-hjärtan återvänder och vill vända skutan. Och genom ett delat ledarskap får vi en bred kompetens på många områden från det rent handbollsmässiga till det mentala och fysiska, säger ordföranden Roger Wohlin.

De nya tränarkvartetten tackade ja så sent som på måndagsmorgonen. Därför är den interna arbetsfördelningen ännu något oklar förutom att Markus Bartholdsson, som kom med idén om samarbetet, ska sköta fysträningen.

– Det viktigaste är att hjälpa Drott. Alla vi fyra har en historik i Drott, har fått mycket av Drott och vill ge tillbaka nu, säger han.

Fyra tränare – det är inte risk att det blir för många kockar...?

– Vi känner ju varandra bra så vi hoppas att det ska vara fördelar så klart och att vi säger och tycker samma sak, fast målar med olika penslar, svarar Per-Erik Pettersson.

En annan anledning till det delade ledarskapet är att alla fyra har civila heltidsjobb till vardags.

– Klubben har inte råd att ge några löner direkt heller utan vi får så klart prioritera privata arbeten och familj, inflikar Jesper Adolfsson.

ANNONS

Både Mattsson och Adolfsson var lagkaptener i Drott innan de slutade efter skadeproblem 2013 respektive 2016. Pettersson, som lämnade redan 2010, är den ende som har tidigare tränarerfarenhet från två säsonger i HK Varberg.

Bartholdsson återvände en kort sväng redan i våras i Thomas Sivertssons och David Löfgrens stab.

Frågan om övriga tre kan tänka sig att även börja spela igen möts med ett unisont nej.

– Det är nog inte aktuellt för någon av oss utan vi hoppas kunna bidra på annat sätt, säger Jesper Adolfsson.

Vilken trupp de får att jobba med återstår att se. Hittills har det enbart handlat om minusposter och en ny föryngring är att vänta.

–Det har nog varit ganska mycket så att spelarna har väntat på att få höra vem eller vilka som kommer att bli tränare. Så förhoppningsvis kommer många bitar att falla på plats nu, säger Michael Mattsson.

Hur kommer supportrarna att märka att ni tar över Drott?

– Förhoppnings kan vi få lite glädje tillbaka, svarar Jesper Adolfsson. En härlig gemenskap och ha kul tillsammans, det tror jag är första prio.

Fakta: Drotts nya tränare

Jesper Adolfsson

Ålder: 28 år. Yrke: Verksamhetskoordinator. Moderklubb: Skogås HK. Säsonger i Drott: Tio. Meriter: Två SM-guld, SM-silver.

Markus Bartholdsson

Ålder: 38 år. Yrke: Fysioterapeut. Idrottsbakgrund: Fotbollsspelare i Leikin och Sennan.

Michael Mattsson

Ålder: 33 år. Yrke: Campingägare. Moderklubb: Borlänge HK. Säsonger i Drott: Nio. Meriter: SM-guld och SM-silver.

Per-Erik Pettersson

Ålder: 39 år. Yrke: It-tekniker. Moderklubb: HP Tibro. Säsonger i Drott: Åtta. Meriter: SM-silver.

ANNONS