I fokus. Målvakten Johan Gustafsson har tagit över som nummer ett i Drott efter Renny Svennbergs skada och bidragit till uppryckningen på sistone, som har tänt hoppet om att rädda en kvalplats.
I fokus. Målvakten Johan Gustafsson har tagit över som nummer ett i Drott efter Renny Svennbergs skada och bidragit till uppryckningen på sistone, som har tänt hoppet om att rädda en kvalplats.

Gustafsson har klivit fram ur skuggorna

Två segrar på tre matcher har gett Drott nytt hopp. Målvakten Johan Gustafsson, 21, var en av hjältarna senast mot Rimbo – och hoppas på en ny triumf i allsvenska ”ångestmatchen” i Anderstorp på söndag. – Det är verkligen en ödesmatch. Båda måste vinna, säger han.

ANNONS
|

Det har varit ont om utropstecken i Drott i vinter, men Johan Gustafsson är ett.

Kvibillekillen, som började i Drott som 8-åring, lyftes upp från farmarlaget Halmstad Handbolli division 2 i somras och inledde säsongen som back-up till Renny Svennberg. Men efter dennes korsbandsskada har han skickats ut i frontlinjen – och växt med uppgiften.

–Det var en kul utmaning för mig själv och samtidigt en tuff uppgift eftersom vi låg där vi låg och vi ligger ju fortfarande där nere. Men jag tycker ändå att jag har tagit rollen bra och utvecklats mycket, säger han.

Gustafsson startade med att hålla nollan under de 14 första minuterna (!) i segermatchen mot Västerås Irsta i januari – den som sedan förvandlades till en förlust på förbundets skrivbord.

ANNONS

Trenden har fortsatt: när Johan Gustafsson har fått plus i kanten så har Drott vunnit.

– Jo, men jag har haft ett bra försvarsspel framför mig också. Oftast hänger det ihop: spelar försvaret bra så brukar målvakten spela bra och tvärtom, påpekar han.

Nye tränaren Thomas Sivertsson beskriver Gustafsson som ”stabil, ambitiös och noggrann”. Det senare tar sig bland annat uttryck i att han ägnar ett par timmar inför varje match åt att studera videoklipp som Sivertsson har satt ihop på motståndarnas skyttar.

– Jag brukar få dem ett par dagar innan match. Man ska inte gå för mycket på klippen, men man får lite bättre hum om ungefär var de vill skjuta och var deras favoritlägen är. Så var det verkligen nu mot Rimbo – de var väldigt kära i underarmsskott.

Drott behöver vinna i Anderstorp, men för de jumboplacerade smålänningarna är läget ännu mer prekärt. Förlust och nedflyttningen är ett faktum.

– De är inte dåliga, men gör vi det vi ska så har vi goda chanser att vinna, tycker Johan Gustafsson.

Drott får tillbaka högersexan Oskar Edlert efter fotskada.

Lite om: Johan Gustafsson

Ålder: 21 år.

Familj: Mamma, pappa och syster.

Bor: Kvibille.

Yrke: Studerar till utvecklingsingenjör på Högskolan i Halmstad.

Intressen: Umgås med vänner eller spela Fifa.

Aktuell: Målvakt i Drott som spelar en ny ödesmatch mot Anderstorp på söndag.

ANNONS