Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Skjutande orienterare. Björn Karlsson från Oskarström och Halmstad Garnisons IF säkrade i helgen totalsegern i världscupen i orienteringsskytte i Danmark.
Skjutande orienterare. Björn Karlsson från Oskarström och Halmstad Garnisons IF säkrade i helgen totalsegern i världscupen i orienteringsskytte i Danmark.

Han är världens vassaste orienteringsskytt

Världens vassaste orienteringsskytt bor i Oskarström. En tredje- och en femteplats i Danmark i helgen betydde att Björn Karlsson, 34, säkrade totalsegern i världscupen.

– Det är stort. I och med att det är hela året som räknas ihop så är det ett tecken på att man har varit jämn och bra hela året, säger han.

Orienteringsskytte kan något vanvördigt beskrivas som skidskytte utan skidor. I stället för skidsträckorna fotorienterar utövarna sig fram mellan skjutstationerna.

Det är en klassisk halländsk idrott. Håkan Blommegård, Hyltebruk, och Carl Berthag, I16 IF, tilldelades Hallandspostens guldmedalj för SM-medaljer i fälttävlan, som orienteringsskytte kallades då, redan 1944 respektive 1948.

Hur HP-juryn hanterar Björn Karlssons världscuptriumf återstår att se. Cupen bestod i år av tolv deltävlingar, varav deltagarna fick räkna de åtta bästa.
Björn Karlsson låg tvåa sammanlagt, tio poäng efter svenske landslagskollegan Martin Jansson från Häverödal, inför helgens två avslutande lång- och sprintdistanstävlingar i jylländska Nymindegab.

– Martin var inte med i Danmark utan var i väg på något annat med jobbet. Det gynnade ju mig, men jag skulle ändå plocka in de här poängen. Jag skulle bli femma eller bättre bägge dagarna för att lyckas ta hem det, berättar Björn Karlsson.

Det klarade han. En femteplats på lördagen följdes av en tredjeplats på söndagen och skickade upp honom på totalt 204 poäng, tre bättre än Martin Jansson.

– Jag är inte riktigt nöjd med lördagen för jag gjorde en stor tabbe där som kostade mig pallen. Men målet var att ta hem den totala världscupen och det lyckades jag med så jag är ändå nöjd med helgen totalt sett.

I fjol slutade Björn Karlsson trea i världscupen. Dessförinnan var han fyra två år i rad. 
Att han lyckades nå hela vägen upp i topp i år förklarar han med en jämnare resultatkurva än tidigare, vilket i sin tur var frukten av en rejäl försäsong:

– Förra vintern fick jag vara helt skadefri och det var längesedan jag var det, så jag har kunnat träna på ordentligt både kondition, styrka och skytte. Innan, när man haft lite småskador, har man tränat mycket skytte, men konditionen har halkat efter. 

Mitt under slutspurten i världscupen hann Björn Karlsson dessutom med att bli pappa för första gången till en son och stod därför över hemmatävlingarna i Göteborg den 14 och 15 oktober.

– Han kom några dagar innan den tävlingen så då stannade jag hemma så klart. Sedan blev det att jag kunde åka till Danmark när han var några veckor gammal.

Hans målsättning inför 2017 är redan klar:

– Det jag har kvar nu är en individuell VM-medalj. VM går i Sverige nästa år så det hade varit kul att vinna en sådan då.

Lite om: Björn Karlsson

Ålder: 34 år.

Familj: Sambo och en tre veckor gammal son.

Bor: Oskarström.

Yrke: Lastbilschaufför.

Klubb: Halmstad Garnisons IF.

Främsta meriter tidigare: VM-guld i stafett 2014, SM-guld i stafett och lag.

Aktuell:  Säkrade totalsegern i världscupen i orienteringsskytte i Danmark i helgen.

MEST LÄST