Mercedesföraren Lewis Hamilton styr stadigt mot VM-titeln efter dagens seger i Japans GP.
Mercedesföraren Lewis Hamilton styr stadigt mot VM-titeln efter dagens seger i Japans GP.

Hamiltons grepp om VM-titeln hårdnar

Lewis Hamilton stärkte sitt grepp om VM-titeln när han vann Japans GP i Suzuka samtidigt som totaltvåan Sebastian Vettel tvingades bryta på grund av motortrassel redan på femte varvet. Svenske Marcus Ericsson styrde nosen in i ett räcke på åttonde varvet och hade därmed gjort sitt på Suzuka.

ANNONS
|

Mercedesföraren Lewis Hamilton startade i pole position, för första gången på Suzukabanan, och hade sällskap i första startled av Ferrariföraren Sebastian Vettel.

Vettel, som fortfarande inte var uträknad i kampen med Hamilton om VM-titeln, fick en hyfsad start men ganska snabbt stod det klart att han fått problem med bilen. Efter att ha fallit tillbaka flera placeringar i fältet tvingades Sebastian Vettel bryta och hans hopp om att köra in Hamiltons försprång i kampen om totalsegern bleknade betydligt.

Hamiltons väg mot segern blev tämligen bekväm. Max Verstappen jagade närmast bakom men med hjälp av Mercedeskollegan Valtteri Bottas kunde Hamilton hålla Verstappen bakom sig. På näst sista varvet rapporterade Hamilton problem med vibrationer i bilen och Verstappen närmade sig. Men Hamilton lyckades hålla undan och gick över mållinjen som segrare och fortsatt totalledare.

ANNONS

"Väldigt tråkigt"

Svenske Marcus Ericsson i sin Sauber hade 19:e och näst sämst tid med sig från lördagens kval men eftersom flera snabbare förare hade straff att beta av flyttades han upp till 16:e plats i startfältet. Ericsson lyckades dock inte förvalta sin förhållandevis goda startposition. På åttonde varvet stod han plötsligt med nosen rakt in i skyddsräcket och var därmed ute ur racet.

- Jag kom lite brett i kurva åtta och när jag bromsade fick jag inte stopp på bilen, säger Marcus Ericsson till Viasat.

Han var besviken över hur loppet slutade för hans del.

- Jag hade en bra start, ett bra förstavarv och en bra fight med Alonzo. Så det är väldigt tråkigt, säger Ericsson.

Flera bröt

Även Carlo Sainz, som gjorde sitt sista lopp för Torro Rosso, fick gå hem tidigt från jobbet. Redan på startvarvet halkade han av banan, fick skador på bilen och tvingades bryta.

ANNONS

Nico Hülkenberg tampades om placeringar i mitten av fältet men på varv 42 tvingades han in i depå efter problem med bakvingen. Felet gick inte att åtgärda och Hülkenbergs lopp var därmed över.

TT

Fakta: Resultat Japans GP

1. Lewis Hamilton

2. Max Verstappen

3. Daniel Ricciardo

4. Valtteri Bottas

5. Kimi Räikkönen

6. Esteban Ocon

7. Sergio Perez

8. Kevin Magnussen

9. Romain Grosjean

10. Felipe Massa

Bröt loppet gjorde Sebastian Vettel, Carlo Sainz, Nico Hülkenberg, Marcus Ericsson och Lance Stroll.

Fakta: VM-ställningen

1) Lewis Hamilton, Storbritannien, Mercedes, 306 poäng.

2) Sebastian Vettel, Tyskland, Ferrari, 247 poäng

3) Valtteri Bottas, Finland, Mercedes, 234 poäng

4) Daniel Ricciardo, Australien, Red Bull, 192 poäng

5) Kimi Räikkönen, Finland, Ferrari, 148 poäng

ANNONS