Inte med. Frida Andersén (till vänster) och Johan Lundin saknas i den nya landslagstruppen i fälttävlan.
Inte med. Frida Andersén (till vänster) och Johan Lundin saknas i den nya landslagstruppen i fälttävlan.

Halmstadryttare saknas i landslaget

I somras var båda uttagna till OS. Men varken Frida Andersén, Harplinge, eller Johan Lundin, Sennan, finns med i landslaget i fälttävlan inför 2017, som presenterades på onsdagen.

ANNONS
|

Nye förbundskaptenen Fredrik Bergendorff har tagit ut två ryttare, Sara Algotsson Ostholt och Ludwig Svennerstål, i en A-trupp och ytterligare 13 ryttare i en B-trupp. Det stora målet nästa år är EM i polska Strzegom 18–20 augusti.

Frida Andersén, 26, låg tolva och var bästa svensk inför den avslutande banhoppningen i OS i Rio de Janeiroi augusti, men tvingades stryka sig sedan hästen Herta drabbats av en benskada.

Nu är Herta frisk – men Andersén väljer att inte riskera sin guldklimp i ytterligare en mästerskapssatsning. I alla fall inte för tillfället.

Hon säger till HP:

– Herta skulle egentligen ha startat i gång nu, men hon har gjort så mycket nu och det vore dumt att pressa henne så att jag står där med en skada igen på EM. Hon får lite extra tid på sig och så får vi se lite hur fräsch hon är.

ANNONS

I stället tänker Frida Andersén fokusera på att utbilda en kvartett yngre hästar under 2017.

– Jag har ett par som jag tror väldigt mycket på och jag vill lägga min tid och energi på dem i stället så att jag får en bredare grund att stå på mot nästa OS, säger hon.

Nästa OS är i Tokyo 2020. Kan Herta vara aktuell då?

– Hon är 14 år i år så det är på gränsen. Men det är därför jag vill göra en paus också, så att hon får möjlighet att vara med fram mot nästa OS. Det kan gå. Men förhoppningsvis har jag andra hästar som då ska vara bättre.

Johan Lundin, 52, var uttagen i bruttotruppen inför Rio-OS, men försvann redan före avresan sedan hästen Johnny Cash blivit skadad. Duon missade även VM 2014 på grund av en sen hästskada.

Förbundskapten Fredrik Bergendorff säger så här till HP-sporten om de båda Halmstadryttarna:

– Frida är en jättebra ryttare som just nu inte riktigt har några hästar. Jag hoppas verkligen att hon kommer tillbaks i svängen igen. Vi väntar bara på att de yngre hästar hon har ska bli lite bättre.

– För Johan är det lite samma sak. Han är väldigt mycket på min radar och så får vi se vad som händer med resultaten i vår.

ANNONS

Fakta: Landslaget i fälttävlan 2017

A-trupp: Sara Algotsson Ostholt, Warendorf, Ludwig Svennerstål, Badgerstown.

B-trupp: Dag Albert, Lichfield, Hanna Berg, Färlöv, Christoffer Forsberg, Alsmeer, Anna Freskgård, Tystberga, Jonna Friman, Gorserum, Sandra Gustafsson, Kullavik, Malin Josefsson, Uppsala, Niklas Lindbäck, Munka-Ljungby, Anna Nilsson, Annelöv, William Nilsson Fryer, Tystberga, Louise Svensson Jähde, Lindewitt, Therese Viklund, Genarp, Hedvig Wik, Guildford.

ANNONS