Synas av landslagsledningen. Halmstads FK:s Amanda Ericsson (till vänster) och Hallands Equestrians Josefine Hallengren med hästen Torrada ingår båda i Svenska Ridsportförbundets satsning på att få fram nya mästerskapshästar.
Synas av landslagsledningen. Halmstads FK:s Amanda Ericsson (till vänster) och Hallands Equestrians Josefine Hallengren med hästen Torrada ingår båda i Svenska Ridsportförbundets satsning på att få fram nya mästerskapshästar.

Halländska ekipage i OS- och VM-projekt

Fem halländska ekipage finns med när Svenska Ridsportförbundet utökar satsningen för att hitta framtida mästerskapshästar. Halmstads Fältrittklubbs Amanda Ericsson har till och med fått med två hästar.

ANNONS
|

Nye förbundskaptenen, förre Halmstadbon Henrik Ankarcrona, säger till HP-sporten:

– Projektet är ett sätt för oss att göra en inventering av vad vi har för bra unghästar i landet, vilka som är ägarna och hur vi kan supporta hästägarna och ryttarna i deras satsning framåt, Det handlar inte bara om den yttersta eliten utan vi måste även bygga långsiktigt underifrån.

”Svensk hoppsport 2025” startade redan i fjol, men var då bara till för 7-åriga hästar. Nu har Riksidrottsförbundet skjutit till extra medel så att satsningen kan byggas ut till att omfatta 5–8 åriga hästar med sikte på kommande mästerskap, som OS i Tokyo 2020.

ANNONS

Syftet är också att behålla de lovande hästarna i Sverige.

– Det är ofta så att hästarna utbildas väl i landet och sedan kommer det utländska köpare och köper upp dem. Det är klart att vi har en önskan att de bra individerna ska stanna kvar, säger Henrik Ankarcrona.

De totalt 44 ekipagen i projektet har framför allt kvalificerat sig genom framgångar i olika unghästmästerskap, men vissa har också tagits ut av landslagsledningen.

Amanda Ericsson, Halmstads FK, har kvalat in 8-åringen Cool Cobra och 7-åringen Cazz. Josefine Hallengren, Hallands Equestrians, har fått med 5-åringen Torrada.

– Jag kvalade tydligen in genom min fjärdeplats i Scandinavium (Swedish Warmblood Trophy) för två veckor sedan. Jag visste faktiskt ingenting om det innan, men det är fantastiskt kul att man har lyckats, säger Josefine Hallengren.

Robin Ingvarsson, Varbergs RK, har tagits ut med 8-åringen Cute medan Clara Lindgren, Kungsbacka RK, har nominerats med 5-åringen Cappa H.

Den första gemensamma träningen är på Flyinge den 30 mars. Nästa samling är den 7 april på Strömsholm, båda gångerna med Pether Markne som tränare.

Henrik Ankarcrona betonar att gruppen inte är fast utan kan förändras med tiden:

– Det finns säkert många där ute som undrar varför vi inte har hört av oss till dem. Men det kommer mer. Det här är början på något som vi hoppas ska bli långsiktigt.

ANNONS
ANNONS