Isabelle Haak. Arkivbild.
Isabelle Haak. Arkivbild.

Haak: "Verkligen något att utveckla"

Avancemanget till gulddivisionen är säkrat. Nu börjar jakten på de svenska volleybolldamernas första EM-biljett på 35 år.

ANNONS
|

Det 19-åriga Italienproffset är frontfiguren för det svenska volleybollandslag som på onsdag inleder EM-kvalet med ett bortamöte med Tjeckien.

Även om det var 35 år sedan ett svenskt landslag på damsidan tog sig till ett EM-slutspel så är det med nyvunnen framtidstro som det unga landslaget ska ta sig an uppgiften.

Stödet från Sveriges olympiska kommitté (SOK) som annonserades i våras, och Haaks individuella framgångar på klubblagsscenen, är alla faktorer som gjort att en EM-plats är ett realistiskt mål.

- Ja, det är klart att folk har förväntningar på att det ska gå bra nu med allt som varit kring damlandslaget. Det är många som förväntar sig att det ska gå bra. Men vi försöker att inte tänka på det utan ska bara göra det så bra vi kan, säger Isabelle Haak, i lagbussen på väg till Tjeckien, till TT.

ANNONS

"Stor potential"

När Sverige klev upp i gulddivisionen i Euro League efter att ha vunnit silverdivisionen (den första turneringssegern i svensk volleybolls historia) så har satsningen mot sommar-OS 2024 och 2028 fått önskvärt bränsle.

- Jag tror att det ger en bra känsla framförallt, säger Haak.

TT: Är detta det bästa landslag du någonsin spelat med?

- Ja, nu känner jag verkligen att vi har något att utveckla framöver som kan bli väldigt bra. Vi är fortfarande väldigt unga men har stor potential.

Högerspikern är mitt uppe i en spännande tid av sitt liv. I september landar hon i Italien och Florens inför ännu ett år i klubblaget Scandicci, där Champions League och en, med två ytterligare lag, utökad italiensk liga, väntar.

Även ett klart tuffare matchschema för "La regina da Svezia", den svenska drottningen, som hon kallas i renässansstadens volleybollkretsar.

ANNONS

Mer "fritid"

Fast med en färsk gymnasieexamen i näven finns det tid att fylla.

- Det är faktiskt jätteskönt. Jag har alltid kombinerat skolan och volleybollen. Och då har jag inte riktigt kunnat lägga ner så mycket tid på volleybollen. Nu ska det bli skönt att kunna lägga all tid på den och se hur det funkar.

TT: Så nu kommer du utvecklas ännu snabbare än vad du redan gjort?

- Haha, ingen aning. Vi får se. Jag kommer ha mer fritid nu när jag inte har skola. Men jag kommer samtidigt bo själv då mamma åker hem, så jag har andra saker jag måste göra också.

TT: Har du fått någon förberedelse i att hantera alla hushållssysslor då?

- Nja....Det får man lära sig helt enkelt, säger Haak med ett nytt skratt.

ANNONS
TT

Fakta: Isabelle Haak

Född: 11 juli 1999 (19 år).

Klubb: Scandicci i italienska Serie A.

Position: Högerspiker.

Längd: 195 centimeter.

Räckvidd: 255 centimeter.

Spikehöjd: 322 centimeter.

Meriter: SM-guld 2015 och 2016 med Engelholm, utsedd till årets spelare 2015 och 2016 i Sverige. Poängbäst, vald till ligans mest värdefulla spelare och bästa anfallare i franska ligan 2017. Vann poängligan i italienska ligan 2018.

Fakta: EM-kvalet

De svenska volleybollandslagen kvalar till EM via gruppspel á fyra lag. De två bästa nationerna går vidare från varje grupp. Alla lag ska möta varandra på hemma- och bortaplan.

Svenska damerna:

Tjeckien (b) 15 augusti, klockan 18.00.

Estland (h, Örebro) 19 augusti, 16.00.

Finland (b) 22 augusti, 18.00.

Finland (h, Umeå) 25 augusti, 19.00.

Estland (b) obestämt speldatum.

Tjeckien (h) 1 september.

Svenska herrarna:

Azerbajdzjan (b) 15 augusti, 16.00.

Grekland (h, Örebro) 18 augusti, 18.00.

Luxemburg (h, Örkelljunga) 22 augusti, 19.00.

Luxemburg (b), 25 augusti, 19.00.

Grekland (b) obestämt speldatum.

Azerbajdzjan (h) 1 september.

ANNONS