Sveriges lagkapten Andreas Granqvist på pressträff efter landslagets träning inför lördagens bortamatch mot Turkiet i Nations League.
Sveriges lagkapten Andreas Granqvist på pressträff efter landslagets träning inför lördagens bortamatch mot Turkiet i Nations League.

Granqvist: "Vi vet vad som krävs av oss"

Jumbo med två Nations League-matcher kvar. Men i kväll kliver Sverige ut till matchen mot Turkiet och siktar på gruppsegern.

ANNONS
|

Vid förlust i kvällens match mot Turkiet degraderas Sverige till division C i Nations League.

Vid seger lever hoppet om gruppseger.

För landslagets lagkapten Andreas Granqvist, som missade hemmamötet med Turkiet (2–3) på grund av feber, är det bara det senare som finns i tankarna inför matchen på Büyükşehir Arena i Konya.

"Vinna"

- Grundinställningen är att vi ska göra en bra prestation, vinna matchen… Det är klart att vi vet vad som gäller, vad som krävs av oss. Förlorar vi är vi borta. Det är en finalmatch kan man säga, som vi har haft i ett antal matcher sedan VM i somras, säger han.

ANNONS

- Vår inställning är att vinna matchen, ta tre poäng och vinna gruppen.

Enligt Granqvist kommer vägen fram till tre poäng vara den vanliga. Det är hårt och kollektivt slit som krävs i försvarsspelet, som dessutom behöver kryddas med vassare omställningar än vad Sverige visade upp på Friends arena i september.

- De är otroligt skickliga, passningsinriktade och individuellt bra en mot en. Vi måste försvara med hela laget, vara väldigt kompakt och inte ge de ytorna som de fick på Friends, då de fick få in bollen mellan våra lagdelar och kom rättvända mot vår backlinje, säger han.

- Vi måste vara väldigt disciplinerade i försvarsspelet men samtidigt, som vi också såg på Friends, om vi vinner boll i rätt läge får vi jätteytor, kan kontra och skapa bra lägen. Så ett kompakt försvarsspel, inte ge bort några ytor och sedan ställa om på ett väldigt bra sätt.

ANNONS

"Avgörande karaktär"

Om Sverige tar tre poäng mot Turkiet krävs det även seger mot Ryssland på tisdag för att landslaget ska vinna gruppen, i så fall tack vare inbördesmöten mot just Ryssland.

Förbundskapten Janne Anderssons taktiska upplägg handlar även om att vinna matchen men samtidigt kommer han förbereda spelarna på olika scenarion.

- Det är en match av avgörande karaktär och det gäller att prata med spelarna om hur vi ska hantera situationen vid ett underläge eller om det är ett likaläge. Ska man gå för segern eller ska man säkra ett kryss? Det kommer vi prata om under matchgenomgången, säger han.

Konya, TT:s utsände

Fakta: Sveriges förutsättningar

Ryssland toppar gruppen på sju poäng, Turkiet är tvåa på tre poäng och Sverige trea med endast en poäng.

För att vinna gruppen: vid seger mot Turkiet och Ryssland får Sverige sju poäng och vinner gruppen tack vare inbördes möten med Ryssland.

För nedflyttning: vid förlust mot Turkiet är Sverige fast i botten.

För att skilja lag på samma poäng åt gäller i tur och ordning: inbördesmöten, målskillnad, gjorda mål och gjorda mål på bortaplan.

ANNONS