Andreas Granqvist på presskonferensen inför midsommardagens möte med Tyskland i Sotji.
Andreas Granqvist på presskonferensen inför midsommardagens möte med Tyskland i Sotji.

Granqvist: "Vi ska gå ut och njuta i morgon"

Pressade tyskar med allt att vinna mot svenskar som inte har något att förlora. Det är bilden lagkaptenen Andreas Granqvist målar upp inför VM-dramat i Sotji i morgon.

ANNONS
|

Situationen är lika ovanlig som märklig. Joachim Löws regerande mästare kliver in på Fisjt-stadion – det var här vinterspelen invigdes och avslutades 2014 – med kniven mot strupen. Förlust mot Sverige och "alles ist vorbei" redan efter två matcher.

Vem kunde ana det?

Inte Andreas Granqvist.

- Det är klart att det är fantastiskt att vi står här inför andra matchen mot ett Tyskland som är storfavorit i den här gruppen, men förlorade mot Mexiko. Att vi kan slå ut Tyskland i andra matchen var det nog inte många som hade trott, säger han.

ANNONS

Han tror också att det är möjligt.

"Göra allt därute"

- Vi ska gå ut och njuta i morgon. Vi fick en bra start mot Sydkorea och vi har ingenting att förlora. Vi ska känna att efter matchen har vi gjort allt tillsammans, vi ska vara nöjda med prestationen och förhoppningsvis få ett resultat.

- Gör vi saker rätt som lag och kämpar och krigar för varandra kan vi vinna de här matcherna. Det kommer att bli en av nycklarna mot ett tyskt lag som på pappret är favoriter och har ett bättre lag än vi. Vi ska göra allt vi kan därute för att få ett bra resultat med oss.

Den tyska chockförlusten mot Mexiko förvånade även Andreas Granqvist.

- Det överraskade mig att de inte hade mer balans i sitt lag. Mittbackarna Mats Hummels och Jerome Boateng var väldigt ensamma. Det var ett Tyskland man inte ser så ofta. De brukar vara väldigt disciplinerade.

ANNONS

Lika slappa och bekväma tyskar väntar inte i Sotji. Det är den svenska lagkaptenen övertygad om.

- De kommer att ändra mot oss. Jag tror inte att vi kommer att se ett lika offensivt Tyskland mot oss. De kommer att vara mer balanserade, säger Granqvist.

Tung tysk anstormning

Likväl är han övertygad om att den tyska anstormningen blir tung och intensiv. Den regerande världsmästaren är piskad att vinna. Om det ska ses som en fördel eller nackdel för svenskt vidkommande återstår att de.

Det hänger förstås helt på matchutvecklingen.

- För oss blev det väldigt mycket tuffare när vi såg att Mexiko vann. Men i och med att vi vann mot Sydkorea är pressen på tyskarna. Vi ska försöka hålla dem borta från att göra mål och få dem frustrerade, säger Granqvist.

Oavgjort mot Tyskland och mot Mexiko i Jekaterinburg på onsdag och åttondelsfinal väntar i S:t Petersburg eller Samara.

ANNONS

Också realist

- Nyckeln kommer att bli att vi har ett kompakt försvarsspel och inte ger dem ytor på kanterna så att de kan komma in mellan lagdelarna, för där är de skickliga. Kan vi hålla ett stabilt försvarsspel och när vi väl vinner bollen utnyttja att de är väldigt offensiva och skapa egna chanser, tror jag vi har goda möjligheter att få med oss ett bra resultat.

Men kapten Granqvist är också realist.

- Vi måste spela lika solitt som i kvalet, speciellt som mot Frankrike och Italien.

Sotji, TT:s utsände

Fakta: Så gick det i VM för tolv år sedan

Vad: Åttondelsfinal i VM 2006.

Var: Allianz Arena, München.

När: Midsommardagen den 24 juni.

Så gick det: Tyskland vann med 2–0.

Så gick det till: Redan efter tolv minuter hade Lukas Podolski skickat in två bollar och matchen var vunnen för tyskarna.

Det skrev vi då: "Den brutala sanningen när den tyska lagmaskinen tryckte på startknappen: Sällan har ett svenskt landslag blivit så utspelat, avslöjat och förnedrat i ett mästerskap."

Salt i såren: Teddy Lucic fick sin andra varning och visades ut i sin sista landskamp. Den brasilianske domaren Carlos Simon retade gallfeber på svenskarna genom att le när han skickade ut mittbacken.

Missen: Henrik Larsson hade möjligheten att ge matchen nerv men sköt en straff över i 52:a minuten.

Sveriges lag: Andreas Isaksson – Niclas Alexandersson, Teddy Lucic, Olof Mellberg, Erik Edman – Mattias Jonsson (Christian Wilhelmsson 52), Tobias Linderoth, Kim Källström (Petter Hansson 39), Fredrik Ljungberg – Zlatan Ibrahimovic (Marcus Allbäck 72), Henrik Larsson.

ANNONS