Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Grön ledare för gröna längdåkare

De sista pusselbitarna har fallit på plats. Niclas Grön heter landslagsledaren som ska leda det nya utvecklingslaget i längdskidor.

Lanseringen av ett utvecklingslag sker till priset av ett skrotat juniorlag.

Under A-landslaget, eller Toppgruppen som förbundsledningen vill kalla det, får Niclas Grön, 37-åring från Örnsköldsvik, ansvaret att ta hand om de största talangerna i svensk längdskidåkning.

Eftersom juniorlaget därmed försvinner, får utvecklingslaget en extra ung prägel.

Jag vill betona att det är ett utvecklingslag, inget B-lag, säger Niclas Grön till TT.

Han anser inte att ett borttaget juniorlag försämrar möjligheterna för de yngre skidtalangerna.

Vi får mer resurser till utvecklingslaget, samtidigt har vi så grymt bra skidledare på skidgymnasierna, deras verksamhet är toppen både när det gäller läger och uppföljning, säger han.

Den nya ordningen innebär att juniortalanger som Hanna Brodin och Lisa Larsen hamnar i utvecklingslaget. Men också att rutinerade åkare just utanför A-laget som Maria Rydqvist och Sara Lindborg hamnar utanför landslagsgrupperna.

Samtidigt har två aktiva, Teodor Peterson, Åsarna, och Mia Eriksson, Tärendö, tagit steget till Toppgruppen, som utökats från 15 till 17 åkare.

Tolv åkare finns med i utvecklingslaget, sex herrar och sex damer.

Vi ville ha en hanterbar grupp, som ska få så bra förutsättningar som möjlighet med tanke på sparring och ledare.

Utvecklingslaget kommer att ha något läger ihop med A-landslaget. Men de flesta sker på egen hand och planen är att ha ett veckolångt läger i månaden fram till säsongen.

Niclas Grön är ingalunda nybörjare i skidsammanhang. Han har ett brett skidförflutet, har i flera år varit elitansvarig i Sollefteå och sett åkare som Britta Norgren, Robin Bryntesson och Fredrik Byström slå igenom. Han har även varit med som vallare och personlig tränare i VM-sammanhang, bland annat för den estniske VM-sprintsjuan Anti Saarepuu i vintras.