Längdlandslagets förbundskapten Rikard Grip.
Längdlandslagets förbundskapten Rikard Grip.

Glödhet Kalla mot nya medaljer

Ett guld är redan klart och minst tre lopp återstår. Men efter skiathlonsuccén lär Charlotte Kalla vara svårpetad även i sprintstafetten.

ANNONS
|

Det svenska längdlandslaget fick den perfekta OS-starten, med Charlotte Kallas guld och ytterligare två åkare bland de tio bästa. Enligt Rikard Grip kommer guldet att ge en energikick åt hela truppen.

- Det ger energi, men framför allt också skönt att det fungerar väldigt bra för hela teamet. Det ger oss arbetsro, säger förbundskaptenen.

- Vallarna har gjort ett fantastiskt jobb. Att få bevis på att vi ligger rätt med materialet skapar lugn och ro även för övriga aktiva.

ANNONS

Fem medaljer?

Men Charlotte Kallas seger, och det magiska guldrycket ett par kilometer från mål, väcker också frågan om hur bra det här OS:et till slut kan bli för den svenska skidstjärnan. Charlotte Kalla tog två OS-medaljer 2010 och tre 2014.

Kan det bli fyra eller kanske till och med fem nu?

- Hon har börjat fantastiskt bra, nu gäller det att ladda batterierna inför nästa distans. Men hon har absolut goda möjligheter att slåss om medaljerna i alla distanser hon startar i, säger Rikard Grip.

- Sedan kan man varken tro eller förvänta sig att det går att leverera på samma nivå bara så där. Det är många som är hungriga och vill ha revansch, så det är tufft om medaljerna.

Svårpetad stjärna

Kalla står visserligen över sprinten på tisdag. Men mycket talar för att hon därefter kör resten av loppen på OS i Pyeongchang.

ANNONS

Närmast efter sprinten väntar favoritdistansen 10 kilometer, i fristil, på torsdag. Till helgen avgörs sedan den långa stafetten och en dryg vecka senare tremilen. Om det blir en femte start också, i sprintstafetten, återstår att se.

- Charlotte är intresserad av att åka den om hon blir uttagen. Det känns bra att vi har många duktiga åkare som är intresserade av det loppet. Det blir ett angenämt problem att formera laget, säger Rikard Grip med ett leende.

TT: Det kan inte vara särskilt lätt att peta Kalla när hon är i den här formen?

- Det är drygt en vecka dit, så mycket kan hända... Men till dags dato råder väl inga tvivel om att jag är glad att Charlotte är svensk.

Pyeongchang, TT:s utsände

Fakta: Kallas mästerskapsmedaljer

Guld (5): OS i Vancouver 2010: 10 km fristil; OS i Sotji 2014: stafett; OS i Pyeongchang 2018: skiathlon; VM i Holmenkollen 2011, sprintstafett; VM i Falun 2015: 10 km fristil.

Silver (9): OS i Vancouver 2010: sprintstafett; OS i Sotji 2014: skiathlon, 10 km klassiskt; VM i Holmenkollen 2011: stafett; VM i Val di Fiemme 2013: stafett, sprintstafett; VM i Falun 2015: stafett; VM i Lahtis 2017: 10 km klassiskt, stafett.

Brons (3): VM i Liberec 2009: stafett; VM i Falun 2015: skiathlon, 30 km klassiskt; VM i Lahtis 2017: skiathlon.

ANNONS