Junes Barny gjorde ett av Gais mål när laget slog Vasalund med 4–0 och avancerade till kvartsfinal i Svenska cupen. Arkivbild.

Gais och sju allsvenskar till cupkvart

Sju allsvenska lag – och Gais. Det är kvartsfinalisterna i Svenska cupen i fotboll. Göteborgslaget från superettan slog Vasalund med 4–0 och vann gruppen före Elfsborg och Hammarby.

|

Inför slutomgången i herrarnas gruppspel i Svenska cupen var Gais ett mål bakom Hammarby men i och med att Stockholmslaget förlorade mot Elfsborg på Borås arena, 1–2, räckte det med seger hemma mot division 2-laget Vasalund.

Gais tog ledningen mer eller mindre omgående – och det var lagets specielle cupmålskytt som slog till. Den 24-årige anfallaren Edin Hamidovic, nyförvärvet från Husqvarna i division 1, gjorde sitt fjärde mål i gruppspelet när han hittade rätt i den femte minuten.

Hamidovic spelade sedan fram Junes Barny till 2–0 på tilläggstid i första halvlek innan han själv spädde på till 3–0 kort efter paus. Ajdin Zeljkovic fastställde slutresultatet på tilläggstid.

Nyförvärv glänste

På Tele2 arena i Stockholm såg den norska landslagsmittfältaren Tarik Elyounoussi, nyförvärvet från grekiska Olympiakos, till att AIK tog sig vidare till kvartsfinal. Han satte 1–0 på straff efter fem minuter och spelade fram Kristoffer Olsson till matchavgörande 2–1 i gruppfinalen mot Halmstad.

Pontus Silfver gjorde HBK:s mål på straff och Rasmus Lindkvist avrundade målskyttet med sitt 3–1-mål för AIK i 89:e minuten.

"Målfoto" avgjorde

Malmö FF vann gruppfinalen mot Brommapojkarna med 3–1 utan större problem. Alexander Jeremejeff, Carlos Strandberg och Mattias Svanberg gjorde målen.

Den sista kvartsfinalplatsen tog IFK Göteborg, efter "målfoto". Laget slutade på samma poäng och samma målskillnad som Öster och när inte heller det inbördes mötet (1–1) kunde skilja lagen åt var det Göteborgs högre rankning som fällde avgörandet.

Sedan tidigare var Djurgården, Häcken, Östersund och Örebro klara för kvartsfinal.

Fakta: Kvartsfinalerna

De fyra bästa gruppsegrarna har hemmaplansfördel i kvartsfinalerna som spelas 10–13 mars: