Hästar från alla håll. Det väckte en del uppmärksamhet i stallet när, från vänster, Josefine Hallengren med hästen Cheerful, Peter Månsson och Olivia Stockenberg i elitseriedebuterade Hallands Equestrians poserade för HP:s fotograf.
Hästar från alla håll. Det väckte en del uppmärksamhet i stallet när, från vänster, Josefine Hallengren med hästen Cheerful, Peter Månsson och Olivia Stockenberg i elitseriedebuterade Hallands Equestrians poserade för HP:s fotograf.

Från nystartad klubb till elitlag på tre år

Hallands Equestrians bildades så sent som 2014. Tre år senare laddar Laholmsklubben för debut i Elitallsvenskan i hästhoppning. – Det ska bli väldigt spännande, tycker Josefine Hallengren i laget.

ANNONS
|

Elitallsvenskan är det samma som lag-SM. Hallands Equestrians är första laget från södra Halland som är med på toppnivån sedan Laholmsorten och Halmstad ramlade ur 2012.

Hallands Equestrians hade chansen att gå upp i eliten redan i fjol på en reservplats, men tackade nej. I stället ville man avancera av egen kraft –och gjorde det genom en sammanlagd andraplats i division 1 i somras.

Nästa lördag, den 1 april, är det premiär på Grevagården i Skövde – och nykomlingarna är laddade.

– Det främsta målet är att hålla oss kvar, så att vi inte halkar ur serien. Men sedan är det alltid kul om det kan gå ännu bättre. Vi siktar ju på finalen, säger Hallands Equestrians lagledare Peter Månsson.

ANNONS

Fyra ekipage tävlar i varje omgång. En av ryttarna måste vara så kallad young rider (21 år eller yngre).

Josefine Hallengren, Niclas Helsingius Måneschiöld och Lovisa Nätterqvist är kvar sedan i fjol. Olivia Stockenberg var också med 2016, men var då inlånad från Skedala. Nu har hon gått över permanent till Hallands Equestrians.

Nya för året är Veronica Kärrström och Stina Åhsberg (båda från Halmstad) och Nils Johansson (Björbäck).

Uppladdningen har bland annat innehållit en gemensam spakväll i Båstad och femkamp på Slottsmöllan i Halmstad för att starka sammanhållningen.

– Jag gillar att rida i lag. Man blir lite extra taggad för man gör det för flera ryttare, inte bara för sig själv, säger Josefine Hallengren.

Hon och 5-åriga hästen Torrada togs nyligen ut i Svenska Ridsportförbundets satsning ”Svensk hoppsport 2025”, som ska hitta framtida mästerskapshästar.

I Elitallsvenskan kommer Hallengren dock att rida 8-årige Cheerful. Torrada, som inte får hoppa högre än 1,20-hinder i år, matchas i stället mot unghästtävlingarna i Falsterbo och kanske unghäst-VM till hösten.

I Elitallsvenskan är hindren 1,30–1,45 meter höga för seniorekipagen.

Fakta: Elitallsvenskan

  • Totalt 35 lag är indelade i fem grupper: södra (8 lag), västra (8), mellersta (7), östra (8) och norra (4).
  • Den västra gruppen består, förutom Hallands Equestrians, av Grevagårdens RF, Trollhättans SR, Varbergs RK, Fjärås SR, Västkustens HF, Kungsbacka RK och Billdals RK, som också är nykomling.
  • Den första omgången avgörs i Skövde den 1 april. Omgång två och tre rids den 5–7 maj på Åby travbana.
  • De tre bästa lagen från varje grupp kvalar in till semifinalen på Strömsholm 2–6 juni. De två sista flyttas ned.
  • Från semifinalen går de åtta bästa lagen vidare till SM-finalen under Falsterbo Horse Show 7–12 juli.
  • Strömsholms RSF är försvarande svenska mästare.
ANNONS