Sverige övertygade mot Ryssland.

|

Fotboll

Sverige visade äntligen upp ett kreativt, lekfullt och resolut anfallsspel.

Men det var två målvaktstavlor – och Magdalena Erikssons vänsterfot – som lade grund till 2–0-segern mot Ryssland som gör att Sverige är nära kvartsfinal i fotbolls-EM, detta skriver TT.

– Väldigt nöjd, bra resultat, nollan intakt, säger förbundskapten Pia Sundhage till TV4.

Ryssland hade svårt att hänga med i det svenska boll- och löptempot redan från start. Under Deventers klarblå himmel, påhejade av en väl tilltagen svensk klack visade de blågula spelarna att det var en enda sak – full fart framåt – som gällde.

Framför allt var det Kosovare Asllani och Stina Blackstenius på den svenska högerkanten som ställde till besvär inledningsvis och den senare skapade Sveriges första farlighet redan efter dryga 20 sekunder. Tio minuter in i matchen var det sedan Asllani som träffade ribban med ett ruggigt skott.

Att förbundskapten Pia Sundhage satsade på Stina Blackstenius före Fridolina Rolfö på topp gav ett vapen i djupledsspelet. Men det var den andra förändringen jämfört med startelvan mot Tyskland som gav Sveriges första mål i EM.

Att få in Magdalena Eriksson på planen ger Sverige en vänsterfot i världsklass, och det visade den nyblivna Chelseaspelaren flera gånger om i matchen.

Efter flera vassa hörnor – en höll på att gå direkt i mål – resulterade en lång frispark i 1–0 i den 22:a minuten. Eriksson slog ett djupt inlägg som ryska målvakten Tatjana Sjtjerbak missbedömde helt. Där bakom stod Lotta Schelin och väntade och kunde nicka in ledningsmålet i öppet mål.

Falkenbergstjejen Olivia Schough byttes ut i halvtid.

Rekordet slaget av Lotta Schelin

Det var Schelins sjunde EM-mål i karriären, och hon är nu svensk fotbolls främsta när det gäller Europamästerskapliga fullträffar.

– 2–0, skönt som tusan, säger Lotta Schelin till TV4.

Ryssland stack upp i små, korta anfallsstötar, men det enda riktiga hotet, Jelena Danilova, var allt för ensam för att på allvar kunna hota.

Inför den andra halvleken satsade Sverige ännu mer offensivt: ut med Olivia Schough, in med Fridolina Rolfö på topp, och ner med Lotta Schelin som yttermittfältare.

Efter någon minut fick Rolfö sånär ett friläge. Efter ytterligare några minuter gjorde Sverige 2–0.

Ännu en målvaktsmiss, en misslyckad utspark, hamnade i famnen på Stina Blackstenius som satte fart mot mål. Hon krigade sig förbi mittbacken Daria Marenko och styrde sedan bollen förbi Tatjana Sjtjerbak. Anna Kozjnikova försökte desperat rädda läget, men lyckades inte annat än att styra in bollen i eget mål.

– Väldigt nöjd, bra resultat, nollan intakt. Blir lite veligt i andra halvlek, men de goda parterna är övervägande. Blev riktigt bra med jämna mellanrum. Sedan tycker jag vi slarvar i andra, för då gör vi inte som vi säger. De tre poängen får fylla hjärtat med gott självförtroende, säger förbundskapten Pia Sundhage till TV4.

Inför fredagens andra match i grupp B, Tyskland–Italien, leder Sverige gruppen på fyra poäng. En poäng mot Italien på tisdag räcker för svenskt avancemang till kvartsfinal.