”Nya” Örjans vall är snart klart

Flyttlassen har börjat gå tillbaka till renoverade Örjans vall. IS Halmia blev först att ta sitt nya kansli i bruk – och hela bygget ska vara klart i god tid till seriepremiärerna i vår.

ANNONS
|

Halmias klubbchef Leif Jönsson är nöjd när han visar HP-sporten runt i föreningens nya kanslilokaler, som ligger på plan två i det trevåningshus som har byggts mitt på baksidan av huvudläktaren.

Allsvenska Halmstads BK ska ha sitt högkvarter på andra sidan av trapphuset, men har inte kommit på plats ännu.

Bottenvåningen i nybygget domineras av ett stort gym, medan tredje våningen innehåller en vip-restaurang och bar med glasrutor ut mot planen, kök samt nya speaker-, radio- och ledningshytter.

Samtidigt har de gamla omklädningsrummen moderniserats för att uppfylla diverse förbundskrav. HBK använde sitt redan i år.

– Här är jättefräscht. De har fått ut väldigt mycket för de pengar de hade att bolla med. Det blir verkligen ett jättelyft på Örjans vall, tycker Leif Jönsson.

ANNONS

Halmstads kommuns 75-miljonersupprustning av den snart 100-åriga anläggningen till en modern elitarena skulle egentligen ha varit klar redan våren 2015, men har försenats i flera omgångar.

Men nu är slutsignalen nära – trots ytterligare ett par veckors fördröjning på grund av HBK:s kvalspel i höstas.

– Vi har slutbesiktning i vecka tre, på onsdagen den 18:e (januari), säger Marcus Nicklasson, platschef för huvudentreprenören Skanska.

Vissa arbeten utförs dock senare. De båda belysningsmasterna vid huvudläktaren byts i februari och asfalteringen utanför sker först när vädret har blivit varmare.

– Men allt sånt är färdigt innan säsongen, försäkrar Nicklasson.

Den vanlige åskådaren kommer framför allt att märka förändringarna ute på huvudläktaren.

Bygget av den nya vip-restaurangen innebär att publikgången högst upp delas i två delar, utan passage emellan. På ömse sidor byggs nya kiosker och publiktoaletter.

– Det blir sex nya toaletter totalt och två pissoarer, förklarar Marcus Nicklasson.

Alla stolarna på huvudläktaren, cirka 3 000, ska också bytas ut med start under vecka två. När allt är klart kommer de att teckna förkortningarna ”HBK” och ”ISH” ut mot planen.

Ombyggnaden av den västra läktaren vintern 2014/15 blev, som HP tidigare rapporterat, drygt tio miljoner kronor dyrare än beräknat. Motsvarande belopp har fått sparas in på huvudläktaren – men budgeten håller, enligt Nicklasson:

ANNONS

– Man har jagat pengar hela tiden för att hitta lösningar som har varit billigare, men med bibehållen kvalitet. Till exempel hittade vi en besparing på stolarna – i stället för att byta hela delen så byter vi bara plasten nu.

HP 160321: Försenat bygge ger HBK miljonersättning

HP 160310: ”Nya” Örjans vall växer fram inifrån

HP 151207: Örjans vall töms inför renoveringen

ANNONS