Mycket att minnas när Örnia firar 90 år

Det dukas till fest på Alevallen. På lördag firar IS Örnia 90-årsjubileum med stor baluns i den grönvita klubbstugan. – Örnia är en familjemedlem, säger nestorn Kurt ”Kude” Johansson, 76.

ANNONS
|

”Kude” Johansson var inte med när Idrottssällskapet Örnia bildades den 29 april 1927, men nästan.

Under 60 år har han varit division 7-föreningen från västra Halmstad trogen, först som spelare och sedan i olika ledarroller.

Nu ingår han i jubileumskommittén inför 90-årsfirandet och hymlar inte vad Örnia betyder för honom:

– Det är en del av mig, det är en familjemedlem. Så upplever jag det som, med alla som har gått förbi här igenom, killarna man har träffat och nästan växt upp med. Det är tacksamt att ha dem – det är en njutning faktiskt, säger han.

”Kude” drog bland annat i gång Örnias ungdomsverksamhet 1962.

ANNONS

– Sju-åtta av dem som var med då kommer nu till festen och vi har hängt ihop sedan de åren och träffats. Så det gjorde han bra, säger Bo Tagestam, en annan Örniaprofil som också ingår i jubileumskommittén.

Totalt väntas över 70 örnianer till jubileet för att äta gott, gå tipspromenad, mingla och minnas. Det fanns även planer på en nostalgimatch mot grannen Alets IK, men det skottet nådde inte ända fram till målet.

Örnias storhetstid var säsongerna 1970–71 då laget spelade i division 3, vilket motsvarar division 1 i dag. HBK och Halmia fanns på tiden bara en nivå högre upp, i division 2.

Världens mest kände örnian? Antagligen Jörgen Persson, pojklagsspelare i grönt och vitt – och senare världsmästare i bordtennis.

ANNONS