Maholli trivs hos HP:s guldfavorit

Häcken vinner Allsvenskan, spår Hallandspostens sportchef. – Är det så? Det är inte helt omöjligt faktiskt, säger Shkodran Maholli – och hoppas själv på ett försenat genombrott.

ANNONS
|

Det har gått sex år sedan Pep Clotet Ruiz lät en då 17-årig Shkodran Maholli göra allsvensk debut i Halmstads BK:s startelva i premiären mot Kalmar FF (0–0).

Men trots totalt fyra allsvenska säsonger i blått och svart begränsar hans samlade erfarenhet av storserien sig till 15 matcher, varav två från start –och inget mål.

Dubbla ljumsk- och dubbla korsbandsoperationer lade besvärliga hinder i vägen för anfallstalangen från Hyltebruk, som inte fick ut sin potential förrän han gick över till Åtvidaberg i Superettan i fjol –och vann skytteligan på 15 mål.

Nu är han tillbaka i Allsvenskan med BK Häcken. Kontraktet är på tre år.

ANNONS

– Det känns bra. Kul att vara här och speciellt i Häcken, där vi spelar en bra och offensiv fotboll, säger Shkodran Maholli.

Hur bra är Häcken i år?

– Jävligt bra, faktiskt. Vi har många bra, rutinerade spelare blandade med många unga spelare. Det har känts bra under hela försäsongen och det kan räcka långt i år.

En gästande reporter behöver inte tillbringa många minuter på klubbens flotta träningsanläggning på Hisingen för att märka att det här är en förening i harmoni. Det är glada och vänliga ansikten över allt.

Med ungdomsturneringen Gothia Cup som årlig kassako och 60 miljoner kronor på banken – näst mest i Allsvenskan efter Malmö FF – har Häcken förutsättningar för att bygga något riktigt stort.

Shkodran Maholli visar runt och berättar om en vardag där spelarnas fysiska och sportsliga status finslipas och analyseras i detalj.

– Vi har kanske sex tränare med på varje träning: fystränare ute på planen, sjukgymnast, fyra tränare och kameror som kollar på våra träningar – allt är så professionellt.

Har ni kameror på träningarna?

– Ja, jag visste inget förrän för kanske en månad sedan. Då var det någon sekvens på träningen där det blev lite tjafs om vems fel det var och då tog han (nye tränaren Mikael Stahre) bara in vissa spelare och jag bara: ”va, har ni kameror på träningen!”.

ANNONS

– Dessutom har vi pulsmätare och det mäts hur mycket vi springer på varje träning och match.

Hur känns det, att ständigt vara övervakad?

– Ja, lite jobbigt (skratt). Men det är så man utvecklas så det är ändå bra.

För ett år sedan lovade Shkodran Maholli i HP att han skulle vinna skytteligan i Superettan. Nu håller han en lägre profil.

– Jag ska inte vara lika kaxig i år. Jag kommer att göra mina mål i Häcken också bara jag får spela. Det är första målet: att se till att ta en startplats. När man väl har det så kommer målen att komma också.

Hans chanser under försäsongen har varit begränsade. Tre inhopp och en startplats i genrepet mot Trelleborg (0–0) – då Stahre luftade bänkspelarna – är allt.

Men det finns en förklaring.

– Jag skrev på i januari och under första veckan hade jag problem med baksidan. Så jag kom hit jätteotränad och det tog lite tid tills jag kom in i allt och det var en stor omväxling med tempot och allt.

– Nu känns det bra, men jag känner att jag har några nivåer till. Det får ta den tid det tar och ”Crespo” (Alhassan Kamara) har gjort det jävligt bra, så just nu är han försteforward. Men jag jobbar på bakom honom och försöker göra det bra i U21-matcherna och på träningarna. Det är bara att ligga i.

ANNONS

Lite om: Shkodran Maholli

Ålder: 23 år.

Bor: Lägenhet på Hisingen.

Familj: Singel.

Moderklubb: Hyltebruks IF.

Intressen: ”Utöver fotbollen är det att fika med grabbarna – just nu är det Jonathan Rasheed från Värnamo som jag umgås med mycket och Jasmin Sudic. Vi har blivit en trio.”

Så går det för HBK: ”Jag tror strax över kval, faktiskt. De har nästan exakt samma lag som förra året. De har tappat Stojan (Lukic), men samtidigt så är det två hungriga, bra, unga målvakter som får chansen. Tia-elva, tror jag.”

HP tippar Allsvenskan

1. BK Häcken

Tränare: Mikael Stahre.

Placering i fjol: Tia.

Allsvenska säsonger: 16.

SM-guld: Inget.

Nyförvärv: Erik Friberg, Seattle, Alexander Faltsetas, Djurgården, Juhani Ojala, Seinäjoki, Shkodran Maholli, Åtvidaberg, Jakob Lindström, Örgryte, David Engström, Värnamo, Jonathan Rasheed, Värnamo, Chisom Egbuchulam, Enugu Rangers (lån).

Förluster: John Owoeri, Baoding Rogda, René Makondele, Gefle, Demba Savage, HJK, Rasmus Schüller, Minnesota, Niclas Andersén, Gais, Martin Ericsson, slutat.

Analys: När påståendet ”Häcken har Allsvenskans bästa offensiv” svarade 70,1 procent av upptaktsträffens närvarande ”Ja, räkna med många mål på Hisingen i år”. Och det trots att skyttekungen Owoeri har försvunnit till Kina. Men kan nye tränaren Mikael Stahre bara få ordning på defensiven där målvakten Peter Abrahamsson och Rasmus Lindgren har nyckelroller så är Häcken i år ett lag för den definitiva guldstriden. För få, om ens något lag, kan matcha mittfältsuppställningen med Alexander Farnerud, Abubakari, Mohammed samt nyförvärven Friberg och Faltsetas. Och tänk om Paulinho och Kamara håller sig friska på topp. Då är det bara ovanan att hantera stora förväntningar som talar emot Häcken.

14. Sirius

Tränare: Kim Bergstrand.

Placering i fjol: Etta i Superettan.

Allsvenska säsonger: 3.

SM-guld: –.

Nyförvärv: Philip Haglund, Hammarby, Josh Wicks, AFC Eskilstuna, Johan Eiswohld, Ängelholm, Daniel Jarl, AFC Eskilstuna, Stefano Vecchia, Brommapojkarna, Diego Montiel, Dalkurd, Moses Ogbu, Jönköping.

Förluster: Patrick Hopkins och Karim Fegrouch,utgående kontrakt, Gustaf Thörn, Sandviken.

Analys: Kim Bergstrand har med sitt Sirius under flera år byggt upp ett grundspel som till slut gav allsvensk comeback. Men var står egentligen Uppsalalaget vars resultat på försäsongen knappast har imponerat? Förutom Philip Haglund har klubben enbart värvat förstärkningar från Superettan och det dräller inte direkt av allsvensk rutin i laget. Den klart lysande stjärnan är förstås den spelskicklige lille ghananen Kingsley Sarfo men kan den skadedrabbade Andreas Eriksson hålla sig frisk blir han en tillgång. Defensiven är oprövad och vad kan herrar Björkebaum och Kapcevic prestera mot de allsvenska försvaren?

HP tippar Allsvenskan

1. BK Häcken

2. Malmö FF

3. IFK Norrköping

4. Djurgården

5. AIK

6.

7. IFK Göteborg

8. Elfsborg

9. Kalmar FF

10. Örebro SK

11. Hammarby

12.

13. AFC Eskilstuna

===============

14. Sirius

===============

15. Jönköpings Södra

16. Gif Sundsvall

Tips: Jan-Owe Wikström

ANNONS