Varm i kläderna. Andra landslagstruppen presenterad och nu vill förbundskapten Janne Andersson i VM-kvalet mot Luxemburg och Bulgarien se mer mod i det offensiva spelet.
Varm i kläderna. Andra landslagstruppen presenterad och nu vill förbundskapten Janne Andersson i VM-kvalet mot Luxemburg och Bulgarien se mer mod i det offensiva spelet.

KRÖNIKA: Dags för Janne att ta tag i dirigentpinnen!

Lite varmare och några veckor säkrare i förbundskaptenskostymen. På tisdagen landade Halmstadsonen Janne Andersson sitt livs andra landslagstrupp i fotboll inför VM-kvalmatcherna mot Luxemburg borta den 7 oktober och Bulgarien tre dagar senare hemma på Friends arena.

ANNONS
|

– Både jag, spelarna och resten av ledarstaben startar på en annan nivå jämfört med förra gången när vi bara hade en vecka på oss att lära känna varandra, förklarar Janne.

– Jag menar, det är mycket småsaker som man inte tänker på med 24 spelare från olika klubbar med olika sätt att förbereda sig på vad gäller mattider, aktivering, gym och vila. Jag vill ju göra det på mitt sätt, men samtidigt inte bryta rutiner som fungerar så det blir en balansgång.

Jag får tag på Janne på mobilen när han är på väg tillbaka till Norrköping dit han fortfarande pendlar i väntan på flytten till det nya huset på Lidingö.

ANNONS

Men någon fiiin Liiidingödialekt lär han ändå inte lägga sig till med...

– Nä, jag tänker köra på med min rikssvenska, säger han med sedvanlig bred Halmstaddialekt och skrattar.

VM-kvalpremiären mot Holland är analyserad.

– Vi fick ett för långt lag och för korta sekvenser med eget spel mot ett aggressivt Holland.

Men försvarsmässigt gör vi det bra och har rätt attityd, har lite flyt och tar med oss en poäng som vi bygger vidare ifrån, konstaterar Andersson.

Nu handlar det om Luxemburg och Bulgarien – scoutade av två andra HBK-bekantingar, Lasse Jacobsson och Jonas Thern.

Och då höjer vi kraven när Sverige förväntas bli det spelförande laget och ska visa både mer mod, rörlighet och skapa fler passningsalternativ.

Jannes drag, efter noga övervägande och mycket tittande på matcher live och på datorn, blir att byta ut Emir Kujovic, Oscar Lewicki och Niklas Hult mot förväntade Martin Olsson och Albin Ekdal, tillbaka efter skador, och comebackande Ola Toivonen som fått en nytändning i Toulouse samt – A-landslagsdebutanten Sam Larsson.

Trollgubben Larsson, numera håller i holländska Heerenveen, har länge förtjänat chansen och jag gillar tanken med Emil Forsberg och Larsson på varsin kant om nu inte en av de tre vänsterbackarna(!), Olsson, Ludwig Augustinsson eller Oscar Wendt flyttas upp ett steg.

ANNONS

För Sam Larsson lär också uttagningen ha kommit som en glad överraskning.

– Ja, jag lät dom få beskedet så här. Däremot ringde jag upp och pratade med de spelarna som var med senast, men inte kom med nu.

– Men annars får det inte bli för mycket fokus på de som inte är med. Det finns 200 000 licensierade spelare i Sverige och jag kan ju inte prata med alla som inte är med...

Janne har med sitt sätt att vara redan gjort sig populär – inte minst genom klubbvisiter.

– Kalmar var väl den sjunde allsvenska klubben som jag besökte, där jag har försöker spendera en hel- eller halvdag. För mig är det viktigt – Allsvenskan är svensk fotbolls bas.

Och att öppenheten inte bara var tomma ord fick vi alla också ett nytt bevis på när media inbjöds att flyga med landslagets eget flygplan till Luxemburg!

– Jo, jag tror på det, tillgängligheten och att ha respekt för varandra.

Där är du redan en vinnare, Janne! Nu handlar det om att bli det på planen också.

ANNONS