Omringad. Janne Andersson med idel Halmstadfolk nere i Toulouse, Jim Norlander, Tommy Oppenheimer, Markus Malmsten, Håkan Bjärhov, Stefan Johansson, Josef Klingström och Jakob Bruhn.
Omringad. Janne Andersson med idel Halmstadfolk nere i Toulouse, Jim Norlander, Tommy Oppenheimer, Markus Malmsten, Håkan Bjärhov, Stefan Johansson, Josef Klingström och Jakob Bruhn.

Janne från ”fotbollsarbetare” till superkändis

När Janne Andersson och hans fru Ulrika redan för flera år sedan planerade bilresan genom Europa ner till Italien var det för att få koppla av och, för Jannes del, komma ifrån fotbollen.… Men sedan kom något emellan.… Förbundskaptensjobbet.

ANNONS
|

– Jo, vi fick ju ändra rutten något och senarelägga den lite för att få in lite EM-fotboll, skrattar Janne.

Vi träffas inne i centrala Toulouse som efter monsunregnen denna dag visar sig från sin absolut bästa och soliga sida.

Men tiden när han gick omkring på gatorna som en vanlig man är över.

Alla vill prata och plåta med den blivande förbundskaptenen som också tar sig tid och ställer upp.

– Det här är ju en helt ny upplevelse. I Halmstad och Norrköping var man kanske lokalkändis som nu efter SM-guldet då folk, när jag promenerade från Lindö till Östgötaporten, kunde stanna, tuta och till och med som en, lägga sig ner och falla på knä.

ANNONS

– Men det här... För en vanlig fotbollsarbetare från Halmstad och Alevallen känns det här overkligt och väldigt speciellt, samtidigt som det är enormt kul eftersom alla är så vänliga och uppmuntrande.

Har det börja sjunka in att du snart är Sveriges nye förbundskapten i fotboll?

– Njae, både och. Jag har förstås insett vidden av uppdraget, men annars blir det nog först när man börjar jobba. Fast visst är man lite otålig nu att få komma igång, även om jag hoppas att det dröjer.

Och när blir det?

– Efter EM, har vi sagt. Fast något datumhar vi inte bestämt... Det blir i alla fall inte direkt efter omSverige skulle åka ut, utan snarare efter EM. Det enda som jag säkert vet är att jag har fyra VM-kvalmatcher i höst.

Hur är känslan då. Nervös?

– Nej, tvärtom. Många har nästan varnat och sagt att nu har jag ett av Sveriges mest utsatta jobb. Men dethär är nog det uppdraget som jag varit mest obekymrad inför. Jag känner ingen ängslan eller oro. Bara glädje för det är ju det finaste jobbet man kan ha i svensk fotboll. Sedan kan jag ju inte gör mer än mitt bästa och se hur långt det räcker.

ANNONS

Men erkänn att du har fuskstartat?

– Inte mer än att jag har börjat planera och fundera på vilken stab jag ska ha omkring mig, där det säkert kan dyka upp ett och annat oväntat namn. Och så ska jag ha en roadtripp i Sverige och träffa de allsvenska tränarna, vilket känns väldigt viktigt. Jag har länge ansett att Allsvenskan haft för dålig status, men nu harju faktiskt både Danmarks,Hareide, Malmö FF, Norges,Høgmo, Djurgården,och Sveriges, jag då, direkt därifrån och dessutom har ju Finlands (Hasse Backe) och Estlands (Magnus Pehrsson) varit allsvenska tränare.

– Jag vill ju ha en samsyn med alla, men pålandslagsnivå jobbar ju alla med EM just nu så där vill jag inte störa utan jag har haft en egen fil. Jag hälsade på Erik (Hamrén) på Friends och har pratat lite med några ledare, men inte alls med några spelare. Så jag harhållit mig borta från rampljuset och tackat nej till det mestaförutom tv i onsdags och så den här intervjun då.

– Då är då, Norrköping, nu är nu, mellan två jobb, och sen är sen, landslaget. Jag gillar det uttrycket, ler han.

Och Zlatans fortsatta vara eller inte vara i landslagetdå?

–Vi har bestämt att ta snacket efter EM. Det är upp till honom men självfallet hoppas jag att han fortsätter.

ANNONS

Det var den 7 april som Halmstadsonen Janne Andersson presenterades som ny förbundskapten.

– Jag kommer ihåg första mötet i köket med generalsekreteraren Håkan Sjöstrand. Från att jag då inte ens tänkt tanken att bli förbundskapten, och det lovar jag är sant, till att jag visste att jag skulle bli det om jag själv ville tog det två timmar. Så hela processen gick väldigt snabbt, kanske fyra veckor från fråga till presentation.

Den 31 maj gjorde han sin sista match på jobbet i IFK Norrköping efter att två dagar tidigare ha fått enorma hyllningar för sin (gyllene) gärning i Norrköping i samband med matchen ot Elfsborg och dessutom varit med i processen att ta fram sin efterträdare, den forne HBK-tränaren Jens Gustafsson.

– Det var verkligen att stänga ner. Jag åkte ner, slängde fem sopsäckar med prylar, åkte tillbaka med några kartonger, lämnade bilnycklarna på Östgötaporten och gick hem. På riktigt alltså, gick hem till huset i Lindö. Så nu är jag bara supporter till Norrköping precis som till Halmstad.

Och sedan dess har det varit lugnt.

– Ja som manager har jag ju varit tränare, haft koll på ekonomin, hållit i förhandlingar, scouting och ungdomsverksamheten. Jag har haft en lista som jag prickat av varje dag, där jag självklart har delegerat ut mycket. Men nu plötsligt har jag – ingenting.När vi bilade från Helsingborg ner till München var det faktiskt ingen som hörde av sig. Ulrika var närmast chockad eftersom hon är van vid allt fotbollssnack även när jag ska vara ledig.

ANNONS

– Jag har ju olika färgpennor för min planering och blått har varit för laget, den dagliga planeringen. Men nu är det inget blått i kalendern förrän nästa matchden 6 september.

I stället har Janne efter bland annat 19 allsvenska säsongen och 496 matcher kunnat njuta av ledigheten där bilen rullat från Norrköping till ena dottern Louise i Helsingborg och vidare till München, Gardasjön, Reims och Paris.

– Eftersom Ulrika är vinälskare har vi besökt vingårdar och plötsligt fick viprivata provningar nu när man ska bli förbundskapten... skrattar Janne.

Till helgen rullar bilen, som är kvar i Paris, hemåt via Halmstad.

När jobbet sedan börjar återstår att se.

Men du har valt att inte ha några träningslandskamper innan VM-kvalet mot Holland?

– Ja, jag vill helt enkelt ägna tiden åt att lära känna spelarna, teamet och bygga spelet. En match skulle ta så många dagar av de sju vi har. Så jag tackade faktiskt nej tillTyskland som förbundet fått erbjudande om.

– Jag menar, att börja borta mot Tyskland med ett helt nytt landslag. Njae...

Du har i alla fall ett bra förhållande till media.

– Och det hoppas jag att jag kommer att ha även i fortsättningen. Jag har inga problem med att de tycker jag tar ut fel spelare eller har fel taktik för jag sitter ju också där på läktaren och tycker. Men när det börjar blivit personligt – det hoppas jag slippa.

ANNONS

– Jag har fått det här jobbet för att jag varit den jag är. Så det tänker jag fortsätta med.

– Sedan får vi välse till att vinna en och annan match – dåtror jag att det här blir bra.

Fakta: Janne om

EM: ”Jag har inte sett särkilt mycket eftersom vi har bilat runt. Men generellt har det varit mycket försvarsinriktat och förhållandevisfå avslut på mål.

Sveriges första match: Hahaha... Där vet du att jag inte kommer att säga nånting.

Att vara sommarvärd: ”Jag har alltid lyssnat på ”sommar” på somrarna. Men nu ska jag plötsligt prata i radion och det känns lite scary även om jag normalt sett inte har problem att prata inför publik. Sedan är det många som har åsikter om musiken som jag får bestämma och är oroliga vad det ska bli eftersom jag är nästan helt ointresserad...”

ANNONS