Sveriges förbundskapten Janne Andersson tog ut Qatar-truppen på måndagen.
Sveriges förbundskapten Janne Andersson tog ut Qatar-truppen på måndagen. Bild: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Isak Pettersson med landslaget till Qatar

Isak Pettersson, den förre Halmstads BK-profilen som nyligen utsågs till årets målvakt i Allsvenskan, får chansen i svenska landslagets januaritrupp.

ANNONS
|

Även Alexander Isak ingår i truppen.

– De inser att det kan vara en bra grej för Alexander, säger Janne Andersson om samtalen med Isaks klubb Dortmund.

När den svenska herrlandslagstruppen till den sedvanliga januariturnén (denna gång med Qatar som destination) så var det sedvanligt en hel del, i A-landslagssammanhang, nya namn från allsvenskan, bland annat AIK-utropstecknet Robin Jansson, Norrköpingsmålvakten Isak Pettersson och Häckentalangen Daleho Irandust.

Samtidigt också, ovanligt nog för en Januaritrupp, en Bundesligaspelare.

Alexander Isak, som haft knapert med speltid i Dortmund, finns med i förbundskapten Janne Anderssons 26 man stora trupp, efter att Dortmund gått med på att släppa 19-åringen till landslagsspel trots att säsongen i Tyskland pågår.

ANNONS

– Det är Stefan Pettersson (landslagschef) som haft samtalet med dem. Det var positivt på så sätt att de inser att det kan vara en bra grej för Alexander. Men det är med stor reservation då det kan hända grejer i klubbmiljön, säger Janne Andersson på måndagens presskonferens.

Samma gäller Brightontalangen Viktor Gyökeres, som också finns med i truppen.

En klubb som däremot inte släpper sina spelare är Malmö FF. Detta i brist på ledighet, bland annat i samband med Europa League-spelet som just nu pågår för Skåneklubben.

– Det har vi den största förståelsen och respekten för, säger Janne Andersson.Sveriges enda landskamp under samlingen blir mot Finland den 9 januari.

Fakta: Truppen

Målvakter: Oscar Linnér, AIK, Isak Pettersson, IFK Norrköping, Jacob Rinné, Ålborg.

Försvarare: Adam Andersson, Häcken, Joel Andersson, Midtjylland, Jonathan Augustinsson, Djurgården, Filip Dagerstål, IFK Norrköping, Robin Jansson, AIK, Johan Larsson, Bröndby, Alexander Milosovic, AIK, Sotirios Papagiannopoulos, Köpenhamn.

Mittfältare/anfallare: Hosam Aiesh, Östersund, Alexander Fransson, IFK Norrköping, Viktor Gyökeres, Brighton, Melker Hallberg, Vejle, Kalle Holmberg, IFK Norrköping, Alexander Isak, Dortmund, Daleho Irandust, Häcken, Alexander Jeremejeff, Häcken, Jonathan Levi, Rosenborg, Kerim Mrabti, Djurgården, Kristoffer Olsson, AIK, Muamer Tankovic, Hammarby, Tesfaldet Tekie, Östersund, Simon Thern, IFK Norrköping, Simon Tibbling, Bröndby.

ANNONS