Halmstadbor går miste om Utvecklingslägret

I över 50 år har Elitlägret ägt rum i Halmstad. I år sker det för första gången utan halländska lag. Halmstadborna Filippa Abrahamsson och Emma Skantz är två av flera hallänningar, som bittert får följa lägret från sidan.

ANNONS
|

– Jag såg fram emot lägret för att kunna utvecklas och för att ha chans att bli sedd. Nu känns det knappt längre som att man har någon chans att komma med till landslaget, säger Centern-spelaren Emma Skantz.

Under måndagen drog Utvecklingslägret (tidigare Elitlägret) igång för 15-åriga flickor på allvar från alla landets hörn - utom Halland och Skåne - på Halmstad arena IP. Hallands och Skånes Fotbollförbund beslutade nämligen i fjol om att slopa sina distriktslag, då Halland inte vill riskera att skrämma bort ungdomar, som inte blir uttagna till lägret, från fotbollen, samtidigt som det vill lägga mer energi på fler spelare än ett fåtal. Det stötte bland annat på hård kritik från damlandslagets förbundskapten Pia Sundhage.

ANNONS

Centern-spelarna Fanny Abrahamsson och Emma Skantz var båda aktuella för att vara med på lägret efter spel med A-laget i division 2, men fick, i stället för att träna och spela mot de bästa i landet, återvända till den sedvanliga måndagsträningen på Kärlekens IP.

– Det är jättetråkigt att inte få vara med på lägret. Det hade varit en upplevelse att vara med. Det har varit en dröm och ett mål som man strävat efter, även om det inte riktigt blev så i slutändan, säger Abrahamsson.

Vad hade det betytt att få vara med på Utvecklingslägret?

– Det hade betytt jättemycket. Tjejer kan inte bli upptäckta på samma sätt som killar. Vi har ju nästan bara Elitflicklägret och det är vår chans att visa upp oss eftersom att många från landslaget och agenter kommer dit. Det är svårt annars, när man kommer från en liten stad som Halmstad, säger Abrahamsson.

Är ni rädda för att inte ha samma chans som andra att komma med i ett ungdomslandslag framöver?

– Vi har knappt någon chans längre. Det är många som kommer och kollar på klubbarna i storstäderna, men det finns inte så många som kollar på lag i mindre städer. Nu känns det mer; Vad ska man göra nu?, säger Abrahamsson.

ANNONS

I fjol var Centern-spelarna Sandra Holm, Saga Holm och Felicia Grufman Jönsson med på lägret. De lider med sina lagkamrater.

– Jag tycker att det är synd om dem. Det var skitkul att få träna och lära känna många nya tjejer. Man lärde sig många nya grejer, säger Saga Holm.

Men Abrahamsson och Skantz kommer förstås ändå fortsätta att kämpa för en framtid inom fotbollen.

– Det gäller väl att träna på för att det är roligt och försöka komma med i någon annan storklubb. Det gäller att bli upptäckt på det sättet, säger Abrahamsson.

– Det hade varit roligt att vara där och köra, men det är roligt här också, säger Skantz och nickar mot träningsplanen på Kärleken.

Och visst tyckte många att det var lite märkligt med flickläger på halländsk mark utan halländsk representation.

– Det känns väl lite konstigt och det är tråkigt att inte Halland eller Skåne är här. Vi kör dock på vår grej och jag tycker det är roligt att möta alla andra distriktslag, säger Stockholms ledare Thomas Gibson.

– Jag vet inte varför de inte är med, men det här lägret är oerhört viktigt för länen i Norrland. Det handlar om att få referenspunkter för att veta vad som är bra genom att möta tufft motstånd, säger Västerbottens ledare Sven Schampi.

ANNONS

Utvecklingslägret för flickor är igång fram till den 30 juni, medan pojkarna tar vid från söndag till fredag i nästa vecka.

ANNONS