Halmiatalangen har fått tillbaka glädjen

Hösten 2014 var hon trött på fotbollen och slutade. Nu är förra flicklandslagsanfallaren Amanda Johnsson Haahr, 21, tillbaka och med redan från säsongsstarten i Halmia. – Det är skitkul att spela fotboll igen, säger hon.

ANNONS
|

Amanda Johnsson Haahr fanns på radarn hos flera allsvenska lag efter Halmias nedflyttning från Elitettan 2014, men valde i stället att ta ett års paus från fotbollen.

– Man ska må bra som människa också. Jag har haft jätteproblem med motivationen ett tag, sade hon då.

Förra våren gjorde hon smygcomeback i Halmstads BK:s nystartade damlag i division 4. Men i augusti var hon tillbaka i Halmia och smällde in sju mål på lika många matcher i division 1 under hösten.

– När jag gick till HBK så var det kravlöst, bara att gå ner och lattja och ha kul. Det var egentligen det som gjorde att jag börjadetycka att det var roligt igen, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– Jag började se på det på ett annat sätt. Det var inte det här att jag måste prestera utan jagbehövde inteha lika höga krav på mig där.

Nu har Amanda Johnsson Haahrfått en hel försäsong med Halmiai benen och ser fram emot premiären hemma mot Lörby på långfredagen.

– Det kändes bra att få några matcher i höstas så att man kom in i det. Nu ska det bara bli kul att det drar i gång igen.

Halmia har under de avslutande träningsmatcherna haft två målfarliga ”återvändare” i anfallet. Men efter Jessica Jingblads olyckliga knäskada i genrepet får Johnsson Haahr visa vägen.

2013 ingick hon i det svenska F17-landslag som tog EM-silver. Flera av lagkompisarna då, som Stina Blackstenius och Jonna Andersson, spelar nu i A-landslaget.

Johnsson Haahr har under våren haft möjlighet att träna med allsvenska Vittsjö genom Halmias samarbetsavtal, men har inga egna elitambitioner just nu.

– Jag hade ett års uppehåll och man känner att man har tappat mycket. Fokuset ligger på att komma tillbaka och bli ännu bättre. Då känns det som att man ska vara här och nu och bara jobba medsig själv.

Hur bra är Halmia i år?

– Alltså, vi har ett väldigt bra lag och många bra spelare så det skulle förvåna mig om det inte går bra för oss. Men samtidigt så har man ingen koll på de andra lagen i serien så det är jättesvårt att säga nu hur det går. Men det känns ju bra.

ANNONS

Fakta: IS Halmia

Nya spelare: Jessica Jingblad (Stenungsund), Alva Johansson (Skrea), Clara Bredhe (Stattena), Johanna Larsson (Stenungsund).

Lämnat: Isabelle Axeldal (Stattena), Amanda Axelsson (Nittorp), Julia Carlsson (Snöstorp Nyhem), Ellie Dalhov Nielsen (HBK), Elin Karlberg (Laholm), Wilma Lind (HBK), Caroline Lindau (Centern), Emelie Lindau (Centern), Klara Mårtensson (HBK), Clara Nilsson (Centern), Wendela Wedenryd (HBK), Emelie Waldenborg (slutar), Isabelle Presljic (LB 07), Jennifer Borefalk.

Tränare: Jan Wärn (andra året).

I fjol: Trea.

ANNONS