<strong>Mästare på talanger.</strong> Magnus Haglunds Elfsborg har en förmåga att plocka från bollbegåvningar och göra dem till duktiga fotbollsspelare.
Mästare på talanger. Magnus Haglunds Elfsborg har en förmåga att plocka från bollbegåvningar och göra dem till duktiga fotbollsspelare.

Haglund lovordar HBK:s talangsatsning

Elfsborg är steget före Halmstads BK när det gäller att utveckla egna talanger. – Det är många spelare som gått igenom klubbens ungdomslag och sedan sålts vidare, säger Magnus Haglund.

ANNONS
|

Boråsklubben har en fantastisk förmåga att förädla sina ungdomar och göra dem till duktiga spelare.

Senast i raden är Viktor Claesson som försvann till ryska Krasnodar under januarifönstret och gjort omedelbar succé.

– Det är tufft att ersätta en så duktig spelare i en handvändning, men vi har en bra talangutveckling i klubben. Vi gör inte som AIK och Malmö FF utan plöjer ner pengarna som vi får in på proffsförsäljningarna i verksamheten, konstaterar Haglund, som är inne på elfte året som chefstränare i Elfsborg.

Den tidigare Halmstadbon har bra koll på sin gamla klubb HBK och hur satsningen på bollbegåvningarna ser ut där.

ANNONS

– HBK har bra ungdomslag och nu liknar det hur det såg ut på 90-talet. Jag gillar den trenden och tror på den. Nu är det viktigt att höja stabiliteten och utveckla det där i från. Vi var igenom allt detta 2004-2005 – sedan vann vi 2006.

Vad tror du om HBK som nykomling i Allsvenskan?

– Jag tycker det ser mycket bättre ut än 2015. Det är kul att klubben har släppt fram så många unga spelare med Sead (Haksabanovic) i spetsen och jag tror HBK kommer att hänga kvar med marginal. Det är min övertygelse.

Elfsborg tippas allmänt att få det tuffare den här säsongen, men Magnus hoppas att hans lag ska kunna hota favoriter som Malmö FF, AIK och Djurgården.

– Vår vana trogen vi har en offensivt skicklig trupp, men för att blanda oss i den absoluta toppstriden måste vi sätta defensiven. Jag tycker att tiden talar för oss.

Boråsarna har legat lågt på värvningsfronten i vinter och bara förstärkt med Alex Dyer, Östersund och Jesper Karlsson, Falkenberg.

Men så finns det förstås talanger som är på gång och en av dem är 19-årige mittfältaren Simon Olsson.

ANNONS

– Han gjorde fyra matcher redan i fjol och är en otroligt intelligent och passningsskicklig spelare.

Men det finns flera.

– VI har en mittback som heter Ibrahim Dresevic. Jag tror aldrig jag har sett en mittback med en sådan uppspelsfot, så han är väldigt intressant.

– Sedan har vi Rami Kaib och även Arian Kabashi. Egentligen kommer det spelare hela tiden från den här fantastiska talangutvecklingen som Elfsborg har.

HP tippar:

8. Elfsborg

Tränare: Magnus Haglund.

Placering i fjol: Femma.

Allsvenska säsonger: 73.

SM-guld: 6.

Nyförvärv: Alex Dyer, Östersund, Jesper Karlsson, Falkenberg.

Förluster: Viktor Claesson, Krasnodar, Henning Hauger, Strömsgodset, Liridon Gashi, utgående kontrakt, Viktor Nilsson, Norrby, Thomas Kind Bendiksen, Molde (åter efter lån).

Analys: Marcus Rohdén försvann redan i fjol och nu har Viktor Claesson flyttat till Krasnodar där han gör succé och Hauger till Norge. Det lär märkas även om Östersunds Alex Dyer är ett mycket bra nyförvärv liksom Falkenbergs FF:s talangfulle Jesper Karlsson. Halmstadsonen Magnus Haglund talar dessutom sig mycket varm för den lovande mittfältaren Simon Olsson och en sak har man lärt sig genom åren. Elfsborgs talangfabrik fortsätter att leverera bollbegåvningar som kan gå från okänd till succé nästan över en natt. Men kanske att årets upplaga ändå behöver ytterligare något år på sig. Även om Viktor Prodell lär fortsätta producera, fjolårsfyndet från Värnamo Issam Jebali har kommit in ännu mer i det allsvenska tempot och Samuel Holmén kan ansluta till sommaren. Och så måste bortaspelet vässas.

15. Jönköpings Södra

Tränare: Jimmy Thelin.

Placering i fjol: Tolva.

Allsvenska säsonger: 11.

SM-guld: Inget.

Nyförvärv: Árni Vilhjálmsson, Lilleström, Jevgenij Kobozev, Vasa, Stefan Karlsson, Östersund, Christos Gravius, AIK (lån), Alexander Jallow, Brage (åter efter lån).

Förluster: Pawel Cibicki, Malmö FF (åter efter lån), Pär Ericsson, Kongsvinger, Moses Ogbu, Sirius, Liridon Silka, Värnamo, Damir Mehic, Gais, Sebastian Holmqvist och Tobias Nilsson, utgående kontrakt, Viktor Rönneklev, slutat, Max Watson, Norrby (lån), Simon Dimitrijevic, och Markus Tegebäck, Huskvarna (lån).

Analys: J Södra gjorde med små medel sensationellt bra ifrån sig som nykomling i fjol. Men. På hösten höll smålänningarna med alltför många oavgjorda matcher på att bli indraget i kvalstriden, men kunde pusta ut efter bortasegern mot Djurgården. Ofta var det också MFF-lånet Pawel Cibicki som räddade laget och genom sina mål låg bakom tolv av de 35 poängen. Nu är han borta. Och så länge J Södra inte har hittat ersättaren, isländske Vilhjálmsson känns tveksam, riskerar laget utan en naturlig striker bottenstrid i år.

HP tippar Allsvenskan

1.

2.

3. IFK Norrköping

4.

5.

6.

7.

8. Elfsborg

9. Kalmar FF

10. Örebro SK

11. Hammarby

12.

13.

====================

14.

====================

15. Jönköpings Södra

16.

Tips: Jan-Owe Wikström

ANNONS