Fredagsmatchen: Det här är Munkavallen

Om Ysby BK:s spelande tränare Tomas Karlsson inte hade blivit biträdande rektor på Apelrydsskolan i Båstad hade han kunnat bli författare. Eller tja– det är han ju redan.

ANNONS
|

Ysby BK 2

IS Örnia 1

För tidigare i år släppte han boken ”Det här är inte Paris” – en mustig betraktelse om livet i och omkring fotbollens småserier – fjärran från rampljuset och de stora scenerna.

– Jag skriver ju också matchreferaten och fick frågan om jag inte ville ge ut dessa i bokform, men de fanns ju redan på nätet. Så i stället tänkte jag att man kanske skulle skriva inte enbart om själva fotbollen i lingonserierna utan även livet i små­byarna. Med humor men också genom att vara lite provokativ, förklarar Tomas.

Jodå, för detta är fotbollens själ där kärleken till sporten är större än kunnandet och passionen viktigare än poängen. Här går den tillfällige ”linjemannen” från klubben med flaggan i ena handen och en hamburgare i den andra. Och här får man själv springa ut på åkern och hämta bollen vid ett inkast.

ANNONS

I en av de oerhört underhållande matchrapporterna på klubbens hemsida skrev Ysbys spelande tränare i fjol efter 1–6 mot Genevad/Veinge:

”Helt enkelt 89 jävligt tråkiga minuter i paritet med en föreläsning om gräshoppornas utveckling eller en rotfyllning genomförd av en blind tandläkare.”

Så vem var då inte bättre lämpad att få summera matchen mot serieledande IS Örnia än Tomas själv när Ysby skrällde och tog säsongens första seger sedan planens bästa spelare, Otto Nilsson dundrat in 2–1 på straff i slutminuterna:

– Det här var så skönt att jag nästan började gråta. Så just nu betyder ingenting i världen mer än detta även om det är division 7, ler han efter att ha fått sjunga den efterlängtade segersången.

Efter en urusel start och en poäng på de tre första matcherna (Skuggan 0–3, Skottorp 1–1, Skogaby 1–3) väntade serieledande IS Örnia hemma på Munkavallen.

Väldigt lite talade för Ysby. Eller snarare – ingenting mot en serieettanfullpumpad av självförtroende efter tre raka segrar och förkrossande 15–4.

– Vi är topptippade, men har spelat som krattor. Och när då halva A-laget saknas gör vi vår i särklass bästa match för säsongen. Så det kanske är det här som är A-laget, funderar Tomas högt.

ANNONS

Jodå, för det var hemmalaget som ville mest och skapade flest heta chanser innan Daniel Pålsson i den 37:e minuten gjorde 1–0 på ett av de fulare målen som skådats – ett motlägg som ramlade in bakom den grundlurade Örnia-målvakten Andreas Rundberg. Bara minuterna senare hade Filip Bergström ett jätteläge att utöka till 2–0 men sköt utanför.

I stället kunde Örnia i den andra halvleken jämna ut spelet och även kvittera genom Nils Jadelind (58) efter ett vackert anfall.

– Fast vi tappade mittfältet och hade svårt för deras långbollar, suckade Kim Karlsson i Örnia.

För det skulle alltså bli Ysby som denna fredagskväll i maj skulle få sista ordet när Daniel Pålsson i slutminuterna revs ner varpå Otto Nilsson utan pardon dundrade in 2–1 på straff trots Örniaspelarnas protester.

– Att vara ensam domare är väldigt svårt och jag vädjar till spelarna före matcherna att vara ärliga. För jag ser det jag ser. Det andra kan jag inte döma för, säger domaren Zahir Rama.

För Ysby var lyckan total och inte minst för 39-årige Tomas Karlsson som började karriären i IFK Osby och via Skottorp och Båstad Gif nu är inne på sitt sjätte år i Ysby BK.

– Det är ex antal divisioner högre än detta. Men detta är ex antal nivåer så mycket roligare, ler han.

ANNONS

Från Osby till Ysby. Det kunde bli titeln på nästa bok, Tomas.

ANNONS