Fotboll dygnet runt för nye Halmiatränaren

På arbetstid håller han Falkenbergs nya arena i topptrim. På fritiden styr han Halmia som sportchef – och sedan i förra veckan även som tränare. – Nu är fokus att få ihop gruppen och jobba på det, säger Mohamed Omar Jama, 39.

ANNONS
|

Halmias damlag har upplevt ett par turbulenta veckor.

Förre tränaren Jan Wärn petades förra tisdagen.

– Kortfattat så tycker vi inte likt hur vi vill bedriva vår damverksamhet vidare, sa klubbchefen Leif Jönsson till HP.

I stället lyftes sportchefen och tidigare assisterande tränaren Mohamed Omar Jama upp som huvudtränare – och debuterade med att lugga serieledande Asarum på årets första poäng (1–1).

På söndag väntar jumbon Stattena under ”Halmiadagen” på Örjans vall. Men den nye tränaren räknar inte med någon enkel seger.

– Det är egentligen en farlig match. Stattena har inte tagit poäng ännu och ju längre säsongen går, desto närmare kommer de. Jag har sett dem i några matcher och det är ett bra lag egentligen, påpekar Mohamed Omar Jama.

ANNONS

Hur vill du sätta din prägel på Halmia?

– Grunderna kommer vi att jobba med på samma sätt. Det enda som kan bli skillnad är att jag organiserar mer och det gäller att få med sig alla på det. Min ledarfilosofi är, att ju mer organiserat lag du har, desto enklare är det att anfalla och då är det lättare för spelarna att vara kreativa för när man vinner boll har man nära till alternativ.

Det handlar mer eller mindre om fotboll och idrott dygnet runt för Mohamed Omar Jama.

Civilt arbetar han som anläggningsskötare och föreningsadministratör på Falkenbergs kommuns splitter nya fotbollsanläggning Falcon alkoholfri arena.

Gräsmattan, där både Falkenbergs FF i herrarnas superetta och Böljan i damernas elitetta spelar sina hemmamatcher, är som en golfgreen.

– Jag ansvar för bokningar och hemsidan och gör allt från att linjera till att klippa gräset, laga planen, även städa läktarna efter matcher, förklarar han när HP är på besök.

Mohamed Omar Jama är somalier, men flyttade till sin pappa i Sverige som 16-åring 1994. Redan då var han en målmedveten herre.

– Jag började med idrott för att komma in i samhället mer och lära mig språket snabbare. Jag var analfabet när jag kom till Sverige och då hade jag som mål att kunna läsa vad som stod på väggar och skyltar.

ANNONS

Tio år senare hade han inte bara lärt sig det utan tagit civilingenjörsexamen i Linköping.

– Jag visste vad jag ville och då var frågan vad som krävdes. Jag kände att nu har jag möjligheten, nu behöver jag bara slita i arbetet, inte med att gå till skolan och allting. Hade det varit mitt hemland så hade jag kanske fått gå en mil enkel väg för att komma till skolan.

Det var också under studierna i Linköping som han kom in på ledar- och tränarbanan. Sedan gick flyttlasset till Falkenberg. Där blev han engagerad i Böljan samtidigt som han dömde fotboll.

Domarkollegan Ferenc Horvat, då tränare i Halmia, lockade Jama till rödvitt 2011. Först som assisterande tränare och 2016 efterträdde han Horvat som sportchef.

Nu har Jama själv tränaransvaret för damlaget –åtminstone året ut. Samtidigt är allting fortfarande väldigt nytt. Att nästa helg är matchfri ger utrymme för att titta närmare på organisation och spel.

Fortsätter du som sportchef också?

– Det är jättebra om det kommer in någon som kan ta den rollen, men i nuläget känner jag att så länge det inte finns någon så är det inga problem för mig att köra vidare.

Till sist: Vilken arena är bäst – Falcon alkoholfri eller Örjans vall?

ANNONS

– Det är svårt att säga, jag har inte varit ute på gräset på Örjan och det har varit svår tillväxt i år med kalla nätter. Men självklart framhåller man alltid arenan som man själv jobbar med.

Lite om: Mohamed Omar Jama

Ålder: 39 år.

Familj: Fru, sju barn.

Bor: Falkenberg.

Yrke: Anläggningsskötare och föreningsadministratör på Falkenbergs kommun.

Intressen: Fotbollen och familjen. Jag följer rätt mycket ishockey också – Anaheim i NHL och HV 71 – och volleyboll.

Aktuell: Sportchef och ny huvudtränare för Halmias damer, som möter Stattena under ”Halmiadagen” på Örjans vall på söndag.

ANNONS