Därför byter Drott-tränaren sport

Bollbröderna Jönsson har ett lag ihop. Förre Drott-tränaren Lars-Magnus Jönsson har sadlat om till fotboll och är ny assisterande tränare i Halmias akademilag i division 5.

ANNONS
|

Huvudtränare för akademin, där spelarna är 17–20 år, är storebror Leif Jönsson, som även är Halmias klubbchef.

– Brorsan har varit på mig rätt länge. Jag vet inte om han har sett att man var rastlös kanske, skrattar Lars-Magnus Jönsson.

– Det här är en ålder som jag har jobbat mycket med tidigare inom handbollen. Och jag spelade fotboll fram tills jag var 19 år, i Kvibille i division 5 och 6, i Halmia och i Sirius juniorelitlag när vi bodde ett tag i Uppsala.

Det har gått ett år sedan han plötsligt försvann som tränare för krisande HK Drott, då på väg ur Elitserien, som han först ledde ihop med Tommy Suoraniemi och sedan med Diego Perez Marne.

ANNONS

Jönsson betonar att han inte vill tala illa om Drott, där han vann två SM-guld som spelare, men medger att det var en tuff period.

– Det blev för mycket allting. Man tappade lusten helt enkelt. Det var allt – hela den situation som de var och är i. Det var ohälsosamt.

Han berättar om en tränarduo som, utöver de sportsliga bekymren, med tiden även fick sköta tvätten, beställa bussar, ordna mat och boka halltider – med mera.

– Till sist försvann tiden helt. Men ångrar inte att jag har varit med om det. Det finns alltid någonting man kan lära sig både som ledare och människa. Det enda jag kan ångra är kanske att Tommy och jag inte hoppade av redan efter säsongen 2014/15.

I samband med uppbrottet från Drott blev Lars-Magnus Jönsson sjukskriven.

– Men det hade inget med handbollen att göra, poängterar han.

Nu är han tillbaka – men inte inom handbollen utan på fotbollsplanen. Han vill dock inte kalla sig tränare utan föredrar ”fotbollsledare”:

– Om Leif sköter fotbollsbiten så kan jag mer sköta den mentala, personliga biten. Jag tror att jag har rätt bra kunskaper i vad som krävs för att komma någonstans och just i den här åldern, steget från lovande upp till seniornivå, så finns det mycket fällor och det är inget som skiljer sig från handbollen.

ANNONS

Halmias akademilag är nykomlingar i division 5. Ambitionen är att så småningom nå division 4.

När HP-sporten hälsar på håller Lars-Magnus Jönsson i sitt första träningspass på egen hand.

– Halmia har en mycket bra miljö och förutsättningar för spelarna att få rätt utveckling med sitt utövande. Allt från organisation till ledare är toppklass, påpekar han och konstaterar att staben kring laget, totalt fem personer, är större än vad den var i Drott i Elitserien.

Är det här en paus från handbollen eller hur resonerar du?

– Njae, jag har faktiskt aldrig haft som målsättning att nå någon speciell nivå med handbollen utan snarare att hitta en utveckling i mig själv som ledare och tränare. För mig har det ingen betydelse om jag är tränare i elitsammanhang eller i division 3, utan ge mig rätt förutsättningar, att man tycker att det är roligt och kan hitta utmaningar i det så är det ”fine” för mig.

Lite om: Lars-Magnus Jönsson

Ålder: 47 år.

Familj: Gift, två barn.

Yrke: Boendestödjare på Halmstads kommun.

Intressen: Familj, jobb och idrott.

Främsta idrottsmeriter: Två SM-guld och två europeiska cupfinaler i handboll med HK Drott.

Aktuell: Ny som assisterande tränare i Halmias akademilag i fotboll.

ANNONS