Poängspelare i år? Johan Blomberg gjorde inte enda mål för AIK förra säsongen, men nu hoppas ha få fart på målskyttet igen.
Poängspelare i år? Johan Blomberg gjorde inte enda mål för AIK förra säsongen, men nu hoppas ha få fart på målskyttet igen.

Blomberg vill få fart på poängspelet

Johan Blomberg, 29, har varit en pålitlig poängspelare i Allsvenskan, men i fjol hade den tidigare HBK:aren en svacka.

ANNONS
|

– Det finns flera skäl, säger Johan. Först och främst hade jag mindre speltid förra året, men när jag sedan fick förtroendet igen efter sommaren så gav tränaren mig en mer defensiv roll. Det blev så naturligt eftersom vi hade många offensiva spelare i laget.

2014 gjorde Blomberg 13 poäng, fördelat på sju mål och sex assist under sin sista säsong i Halmstads BK. Han följde sedan upp med elva poäng (6+5) under debutsäsongen i AIK, men nådde bara tre assist förra året efter att ha gått mållös ifrån alla matcher han spelade.

– Det var mycket stolpe ut, men nu hoppas jag att det ska bli stolpe in i stället...

ANNONS

Men det är hårt om platserna i AIK – speciellt på mittfältet. Stockholmsklubben har den här säsongen valt att satsa på ett 5–3–2-system.

Storstjärnan Ebenezer Ofori har lämnat för tyska Stuttgart, men in i stället har både Simon Thern, Heerenveen, och Kristoffer Olsson, Midtjylland kommit.

– Vi är sex mittfältare som slåss om tre platser, men det behöver det vara om vi ska vara med och fajtas om SM-guldet, säger Blomberg.

Själv har han fått spela mycket under försäsongen. Facit så här långt är två mål och tre assist.

– Det känns jättebra. Jag har varit mest yttermittfältare där jag gått in i banan tidigare, men den här centrala rollen passar mig bra. Jag kan göra mitt jobb för laget och samtidigt försöka hitta på lite framåt. Det gäller dock att vara skärpt på den sista tredjedelen.

Vad tror du om AIK:s chanser i år?

– Vårt mål är att ta guld – så är det varje år. Möjligheten finns och förhoppningsvis kan vi vara med och slåss om förstaplatsen.

Tappen av Ofori, Alexander Isak, Chinedu Obasi och målvakten Patrik Carlgren är dock kännbara.

– Vi har tappat duktiga spelare, men vi har fått in fullgoda ersättare så vi ska nog kunna få ihop ett slagkraftigt lag. Oscar Linnér har kommit in i stället för Carlgren, Thern och Olsson har fyllt på på mitten och längst fram har Henok (Goitom) kommit tillbaka. Sedan har vi även (Sulejman) Krpi.

ANNONS

Hur tror du att det går för HBK?

– Svårt att säga eftersom jag inte följt HBK så noga, men ska jag vara helt ärligt så tror jag att det blir en strid kring kvalstrecket. Fast jag hoppas förstås att de klarar sig kvar, funderar Johan, som kommer till Örjans vall med sitt AIK i början av maj.

– Min sambo är härifrån och vi trivs jättebra i Stockholm, men vi saknar Halmstad ibland. Vi får kanske åka dit i sommar.

5. AIK

Tränare: Rikard Norling.

Placering i fjol: Tvåa.

Allsvenska säsonger: 88.

SM-guld: 11.

Nyförvärv: Kristoffer Olsson, Midtjylland, Simon Thern, Heerenveen (lån), Henok Goitom, San Jose Earthquakes, Jesper Nyholm, Dalkurd, Stipe Vrdoljak, Novigrad, Noah Sonko Sundberg, Gif Sundsvall (åter efter lån), Sulejman Krpic, Sloboda Tuzla.

Förluster: Alexander Isak, Borussia Dortmund, Ebenezer Ofori, Stuttgart, Niclas Eliasson, Norrköping, Patrik Carlgren, Nordsjälland, Jos Hooiveld, Twente, Christos Gravius, Jönköping (lån), Ahmed Yasin, Muaither (lån), Chinedu Obasi, Shenzhen, John Chibuike och Dickson Etuhu, utgående kontrakt.

Analys: Supertalangen Isak, Ofori, Obasi och Carlgren är fyra tunga tapp i ett, som vanligt, guldjagande AIK. Olsson ska i stället bli spelmotorn, men ett enormt tryck vilar på den unge mittfältaren – i synnerhet till hans prislapp. Rutinerade Goitom är tillbaka på topp, men till och med tränare Norling tvivlade på hans fysiska status. Det, Olsson och målvaktssidan Linnér/Stamtopoulos, blir nyckeln till guldstrid eller inte som annars måste sätta sprätt på Isak-miljonerna.

ANNONS