Emil Forsberg på tisdagens landslagsträning på Friends arena.
Emil Forsberg på tisdagens landslagsträning på Friends arena.

Forsberg: "Klart att det varit frustrerande"

Förra säsongen tog han Bundesliga med storm och producerade målgivande passningar på löpande band. Emil Forsberg fick storklubbarna att vända blickarna mot Leipzig. Den här vintern har mittfältaren spelat sporadiskt och mest brottats med en trasig magmuskel.

ANNONS
|

En Forsberg av den kaliber han visade i VM-kvalet och i klubblaget behövs för att det ska kunna bli en rolig landslagssommar i Ryssland.

- Emils spelartyp är viktig för oss. Det har vi sett i många av våra matcher där han, tillsammans med några andra, har de avgörande egenskaperna på allra högsta internationella nivå, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

ANNONS

Så hur mår han, med tre månader kvar till VM-premiären mot Sydkorea i Nizjnij Novgorod?

- Formen är stigande. Vi har gått försiktigt fram. Allt har varit planerat och det har gått enligt planen. Jag känner mig i grym form och har varit på väg tillbaka i fyra veckor, säger Forsberg.

Nu håller han och Andersson tummarna för att skadas inte slås upp.

- För vår del är det viktigt att Emil håller i och får den här kontinuerliga matchningen och träningen. Det är det optimala eftersom han varit borta ett ganska långt tag, säger förbundskaptenen.

"Svårt att förklara"

Forsberg:

- Det ser positivt ut och nu ser jag bara framåt.

ANNONS

Kan du beskriva skadan?

- Det är svårt att förklara exakt, men det finns en term som kallas "sportsmans hernia" (en form av ljumskbråck) som är komplicerad, men riktigt så svår var skadan inte. Det är i nedre trakten av magmuskeln som det har härjat lite.

- Det har varit frustrerande eftersom du inte vet hur lång tid det kommer att ta innan du bli bättre. Både Mario Götze och Marco Reus har haft den och båda var borta i sex månader. Det är klart att man tänkt mycket på vad som kan gå fel och så.

- Det var jobbigt ett tag, men nu är jag bara glad över att vara tillbaka. Det är viktigt att behandla magmuskeln och göra övningarna jag fått.

ANNONS

Dialog med tränaren

TT: Var bedömer du att står just nu? Kan du spela två 90-minutersmatcher i veckan?

- Absolut, det kan jag göra. Om det sedan är smart är en annan fråga.

TT: Är det en dialog du har med tränaren att kanske vila då och då?

- Så är det. Man har alltid en dialog med tränaren Ralph Hasenhüttl om vad som är bra och inte bra, men i slutändan är det han som tar ut laget, säger Forsberg.

Leipzig går sämre i ligan den här säsongen, men en stark spurt och chansen finns att knipa en plats i Champions League. Dessutom är klubben i kvartsfinal i Europa League. Dubbelmöte väntar mot Marseille i april.

Men när Leipzig slog Bayern München hemma med 2–1 i helgen fick Forsberg nöja sig med ett kort inhopp.

Ingen konflikt

Det satte igång mediespekulationer om att han ligger i konflikt med tränaren Hasenhüttl och vill lämna klubben, något Forsberg bestämt dementerar.

ANNONS

- Jag har en fantastisk relation med tränaren. Vi har aldrig haft något bråk och jag är heller inte den som bråkar. Att det sedan spekuleras i varför jag inte spelar, det är som det är.

Vid sidan av fotbollen finns privata glädjeämnen. Han ska bli pappa.

- En "Mikro-Foppa" kanske... Det är fantastiskt. Jag är jätteglad. Allt går bra än så länge och jag försöker hjälpa till så mycket jag kan.

TT

Fakta: Emil Forsberg

Född: 23 oktober 1991 i Sundsvall (26 år).

Familj: Gift med Shanga Forsberg.

Klubb: Leipzig.

Tidigare klubbar: Gif Sundsvall, Malmö FF.

Landskamper/mål: 33/6.

Aktuell: Tillbaka efter en magmuskelskada. Gjorde comeback i början av mars efter tre månaders skadeuppehåll. Spelar förmodligen från start i lördagens landskamp mot Chile på Friends arena.

ANNONS