Hanna Folkesson jublar efeter sitt 4–0-mål i VM-kvalsegern mot Kroatien.
Hanna Folkesson jublar efeter sitt 4–0-mål i VM-kvalsegern mot Kroatien.

Folkesson: "Riktigt skönt med seger"

För Sverige gällde bara en sak i VM-kvalmatchen i fotboll mot Kroatien – att vinna och behålla platsen som gruppetta. Det var inga konstigheter när Sverige vann med 4–0 efter mål av Stina Blackstenius (två), Elin Rubensson och Hanna Folkesson.

ANNONS
|

Kroatien hade redan före matchen på Gamla Ullevi förlorat möjligheten att kvalificera sig till VM i Frankrike 2019. Gruppettan Sverige hade inte bara ambitionen att vinna, utan att göra det stort. Allt för att bättra på målskillnaden mot grupptvåan Danmark.

Och hela matchen igenom parkerade Sverige i princip på Kroatiens planhalva.

- Man har varit med om det tidigare men det var extremt i dag. De ville inte anfalla, säger Hanna Folkesson om det väldigt lågt spelande kroatiska försvaret.

ANNONS

Förbundskapten Peter Gerhardsson tänkte samma sak:

- Jag har väl varit med om att man har mött lag som har parkerat bussen, men i dag var det en hel terminal. Vi hade inte förväntat oss att de skulle vara så defensiva, säger Gerhardsson.

Efter ett par halvfarliga målchanser tidigt i första halvlek gav det svenska övertaget utdelning i den 16:e minuten.

Efter en rörig situation med Kroatiens målvakt Doris Bacic lyckades lagkaptenen Linda Sembrant slå ett inlägg till Stina Blackstenius. Montepellier-anfallaren kunde i lugn och ro nicka in 1–0 till Sverige.

Slog in retur

Senaste gången lagen möttes blev det en smutsig tillställning på en leråker i Kroatien, en match som Sverige vann med 2–0. På torsdagskvällen var gräset grönt och solen sken, vilket möjligtvis bidrog till temposänkningar i första halvek.

I andra halvlek fick Sverige målvittring när inhopparen Elin Rubensson tog emot en frispark på volley och sköt i ribban. Bara någon minut senare, i den 63:e minuten, sköt Kosovare Asllani ett skott mot bortre stolpen. Kroatiens målvakt petade ut bollen åt sidan, men där fanns Rubensson som denna gång kunde forcera bollen in i mål.

ANNONS

Fyra minuter senare kunde förbundskapten Peter Gerhardsson andas ut på riktigt. Då slog Stina Blackstenius in en bredsida för sitt andra mål för kvällen och Sverige ledde med 3–0.

Första landslagsmålen

I den 90:e minuten kunde Rosengårdsspelaren Hanna Folkesson, som ersatte skadade Caroline Seger, ansluta sig till skaran av målskyttar när hon gjorde 4–0.

Hennes, likt Elin Rubenssons tidigare, första A-landslagsmål i karriären.

- Jag har missat en del lägen genom åren men skönt att den äntligen satt, säger Folkesson, som därmed fick sätta punkt för en klart bättre svensk andrahalvlek.

- Vi blev lite noggrannare med boll och får bättre teknik överlag. Sedan kommer vi runt mer på kanterna också och tröttar ut dem när vi vänder spelet en del. Då öppnas ytorna också, säger Folkesson.

Förbundskapten Gerhardsson var dock sammantaget inte helt belåten med matchen.

- I dag klarar vi oss, men mot bättre motstånd blir det svårt, säger han.

ANNONS

Rolfö tvingades utgå

Sverige har närmast ett dubbelmöte med Ukraina i VM-kvalet.

Mycket tyder på att kampen om gruppsegern avgörs först i den avslutande gruppspelsmatchen borta mot Danmark den 4 september.

- Det är skönt att leda gruppen. Vi har en bra känsla nu när vi ska ner och spela mot Ukraina också, säger Folkesson.

Något oroväckande inför den matchen var att Fridolina Rolfö fick kliva av i paus med en skada.

- Hon fick en lårkaka, och därför bytte vi. Och Elin (Rubensson) har spelat i den positionen mot Ungern, och mot Frankrike (träningslandskamp i november) startade hon där. Så hon var van, säger Gerhardsson.

TT

Fakta: Kvaltabell, grupp 4

1)Sverige, 5 matcher, 15 poäng (+17 i målskillnad).

2) Danmark, 4, 9 (+7).

3)Ukraina, 4, 7 (+3).

4)Ungern, 6, 4 (–12).

4)Kroatien, 7, 2 (–15).

Gruppsegraren är direktkvalificerad för slutspelet i Frankrike sommaren 2019. Grupptvåan får chansen att spela playoff om en VM-plats, om nationen är bland de fyra bästa av de sju grupptvåorna.

Sveriges återstående matcher:

12 juni: Ukraina (b).

30 augusti: Ukraina (h, Göteborg).

4 september: Danmark (b).

ANNONS