Missarna i railpartiet innebar att poängen redan var körda väl när Oscar Wester kom till de stora hoppen i sina åk. Svensken slutade elva i herrarnas slopestylefinal.
Missarna i railpartiet innebar att poängen redan var körda väl när Oscar Wester kom till de stora hoppen i sina åk. Svensken slutade elva i herrarnas slopestylefinal.

Fiasko för slopestyleåkarna i OS

En storstjärna som vunnit X-games, en supertalang som var etta i totala världscupen och flera vassa freeskiiåkare. Det hjälpte inte. Sverige åker hem utan en enda OS-medalj i slopestyle.

ANNONS
|

Kung Carl Gustaf på plats, fullsatta läktare, strålkastarljuset riktat mot slopestyleåkarna i Bokwang. Men det gick åt skogen för svenskarna i slopestyle medaljmässigt.

Herrarna fick bara en åkare till final och storstjärnan och förhandsfavoriten Henrik Harlaut tog sig inte ens dit.

Även om Oscar Wester, precis som Emma Dahlström i lördags, vann kvalet på ett vrålåk fick han inte alls till det i de tre finalåken. Fall, fel balans uppe på railsen (räcket), och bakåtvikt vid landningen var några av missarna.

Ovän med räckena

Eftersom bästa åket av tre räknas var tanken att ösa på för medalj i sista åket.

ANNONS

- Ja Oscar kör för guld, han kommer att chansa, sade pappa Patric Wester som följde tävlingen på plats i Phoenix extremcenter.

Men svensken snubblade på räcket – igen – och slutade elva.

- Jag hoppades verkligen på att sätta ner det där sista åket, men det lyckades tyvärr inte, säger Oscar Wester.

Han hade en bra plan, säger att han gav allt, men det ville sig inte.

- Jättenöjd att jag gick till final. Men jag är besviken att jag inte satte mitt åk.

OS och hård press

- Henrik (Harlaut) hade bra åk på gång, Jesper (Tjäder) hade ett av de bästa åket i dag på gång, men satte inte det. Det är tufft. Det är OS, det är hård press.

ANNONS

Han skakar lite på huvudet i mixade zonen, gestikulerar lite med händerna när han pratar om hur stort OS är.

- Vi var hur taggade som helst i går och gick och la oss tidigt. Det är speciellt och man blir lite pirrig.

Enligt sportchefen Stefan Karlsson är det också skillnad mellan OS och till exempel X-games, där mestadels amerikanska medier är på plats.

- Här är det mamma, pappa, moster, farmor – fler som åkarna bryr sig om på ett annat sätt. De är närmare uppståndelsen.

"Bitterljuvt"

Nu ska freskiilandslaget utvärdera vad som hände under OS, om något hade kunnat göras annorlunda. På frågan varför det inte blev några slopestylemedaljer, om förväntningarna var för högt uppskruvade, svarar han:

- Det är ett ok man får bära när det har gått väldigt bra inför spelen. Det kan också vara ett aber om man råkar vinna kvalet.

ANNONS

TT: Är ni besvikna över resultaten?

- Det är lite bitterljuvt. Man kan inte vara besviken om man tar sig till OS-final, det är en upplevelse man kan ta med sig för livet. Totalt sett är betyget bra, det är inte lätt att lyckas på ett OS.

Det blev norskt guld genom Øystein Bråten, som slog till med 95 poäng redan i sitt första finalåk. Nicholas Goepper; USA, och Alex Beaulieu-Marchand, Kanada kompletterade pallen.

Bokwang, TT:s utsända

ANNONS