NM-medaljörer. Filip Lidbeck (till vänster) vann guld i fristående och silver i hopp. Vilgot Hyll knep en bronsmedalj i hopp.
NM-medaljörer. Filip Lidbeck (till vänster) vann guld i fristående och silver i hopp. Vilgot Hyll knep en bronsmedalj i hopp.

Filip Lidbeck klarade kvalgränsen till senior-VM

Christopher Soós kan få Halmstadsällskap på senior-VM i Montreal i oktober. Även Filip Lidbeck, 17, klarade kvalgränsen under junior-NM i Oslo, där han också vann grenguldet i fristående.

ANNONS
|

– Nu gäller det bara för Filip att bibehålla sina serier och visa under två kommande tävlingar att han har vad som krävs för att få en permanent biljett till sitt första VM, kommenterar Niklas Andersson, tränare i Halmstad Frigymnaster.

Filip Lidbeck, som fyller 18 år i november, slutade fyra i senior-SM-debuten hemma i Halmstad för två veckor sedan.

Samma placering blev det i hans sista junior-NM efter personbästa, 74,698 poäng i mångkampen –en halv poäng från bronsplatsen.

Kvalgränsen till senior-VM är 74,5 poäng. Lidbeck är den tredje svensken som klarar den efter klubbkompisen Christopher Soós och Pontus Kallanvaara, Motus-Salto, som var etta och tvåa på senior-SM.

ANNONS

Filip Lidbeck har nu en internationell tävling i Portugal 14–18 juni samt en trelandskamp mot Nederländerna och Belgien den 2 juli på sig till att visa att han är värd en Kanadaresa.

Han tog sig dessutom till fyra grenfinaler i JNM, varav det blev guld i fristående och silver i hopp.

Ungdoms-NM avgjordes också i Oslo. Frigymnasternas Vilgot Hyll debuterade i landslaget med sjundeplats i mångkampen på 65,932 poäng –även det personbästa.

Dessutom hjälpte Hyll Sverige till lagguld och nådde två grenfinaler, där det blev en bronsmedalj i hopp.

– En mycket lyckad helg för Halmstad Frigymnasters killar som har visat att vi är en klubb att räkna med i de stora sammanhangen, summerar Niklas Andersson.

ANNONS