Situationen där Viktor Claesson fälldes Kim Min-Woo, vilket renderade i straffsparken som Andreas Granqvist satte till 1–0 mot Sydkorea.
Situationen där Viktor Claesson fälldes Kim Min-Woo, vilket renderade i straffsparken som Andreas Granqvist satte till 1–0 mot Sydkorea.

Förre VM-domaren om straffen: "Tydlig"

Det krävdes en VAR-bedömning för att Sverige skulle tilldömas den straffspark som lagkapten Andreas Granqvist förvaltade till segermålet i VM-premiären mot Sydkorea. Rätt beslut?

ANNONS
|

De svenska spelarna var rasande när den salvadoranska domaren Joel Aguilar inte blåste för straff när Viktor Claesson gick omkull i duell med Kim Min-Woo i Sydkoreas straffområde med knappt en halvtimme kvar att spela.

Men strax därpå valde Aguilar att ta hjälp av videodomarsystemet VAR, som möjliggör granskning och korrigering av domslut, och därefter pekade han på straffpunkten.

Sveriges lagkapten Andreas Granqvist gjorde inget misstag. Och enligt den förra toppdomaren Jonas Eriksson – som dömde i VM 2014, men som nu är expert i SVT – var inte heller beslutet att blåsa straff något misstag.

ANNONS

- Claesson hinner dit och petar bort bollen lite grand och Kim fäller honom tydligt på benet. Ingen diskussion om att det är straff – jag är förvånad över att domaren (Aguilar) inte tar den lajv, den är tydlig, säger Eriksson i SVT.

Det var hittills den tredje straffsparken i VM som blivit dömd efter videogranskning. Inte den sista, tror Jonas Eriksson.

- Jag tror att vi har en trend: domare vill inte ta straffsparkar, de väljer hellre bli räddade av den videoassisterande domaren för att inte ta ett felaktigt beslut.

- Aguilar har en bra position. Känslan är tydlig: det är en straffspark men han låter det vänta. Å andra sidan spelade det ingen roll i slutändan; det blir en straffspark, det tar lite längre tid – men beslutet blir korrekt.

ANNONS
TT

Fakta: VAR

Internationella fotbollsförbundet Fifa har beslutat att VAR (video assistant referees) för första gången ska vara ett hjälpmedel för domarna under VM i Ryssland. Tidigare i VM har både Frankrike (mot Australien) och Peru (mot Danmark) fått straff tilldömt sig efter videogranskning.

Systemet har bland annat använts i Serie A och Bundesliga och ska testas i La Liga den kommande säsongen.

Om domaren eller de assisterande domarna är osäkra på om hela bollen är över mållinjen, om någon ska få rött kort eller vid straffsituationer, kan de granska händelsen på video innan de tar beslut.

Videogranskning finns i andra sporter som ishockey, rugby och amerikansk fotboll.

ANNONS