Alfred Finnbogason jublar efter Islands 1–1 mot Argentina i VM-premiären.
Alfred Finnbogason jublar efter Islands 1–1 mot Argentina i VM-premiären.

Europas Uruguay hoppas på underskattning – igen

Välkomna att underskatta oss, hälsar lilla Island inför fortsättningen av fotbolls-VM. En vinst mot Nigeria ger slagläge för en åttondelsfinal – och en statistik som bara tvåfaldiga världsmästarna Uruguay kan matcha.

ANNONS
|

Hårda som klippor, rena Atlant-vallen, tuffa som vikingar. Lovorden om det isländska försvarsspelet i både EM 2016 och i VM-premiären mot Argentina når ständigt nya höjder.

Islänningarna suger glatt i sig omdömena, med ett stadigt växande självförtroende.

- Vi kan stå emot tryck i 90 minuter, det är inga problem, säger mittbacken Kári Árnason.

- Det ger oss självförtroende när attack efter attack bryts ned av vårt försvar, konstaterar målvakten Hannes Halldórsson.

ANNONS

Inte favorit?

Efter 1–1 mot Argentina i premiären väntar nu Nigeria i Volgograd på midsommarafton. Och sannolikt en likadan matchbild som senast.

- Troligen kommer vi inte att ha så mycket boll. Det blir likadant på många sätt, även om de har ett väldigt annorlunda lag (jämfört med Argentina). De är stora och kan göra det svårt för oss, säger Halldórsson.

Att Island nu får räknas som favoriter vill spelarna absolut inte hålla med om.

- Det är väl 300 miljoner eller så som bor i Nigeria (egentligen runt 200 miljoner). Det är ett jättestort land och de har bra erfarenhet och är ett etablerat landslag. Så vi blir inte "overdog" i den matchen. Vi är alltid underdog och vi trivs bra med det, säger Árnason.

Vill anfalla mer

Seger mot Nigeria ger Island ett utmärkt läge att nå åttondelsfinal. Som kuriosa kliver man i så fall dessutom upp som klar tvåa i VM:s maratontabell per capita. Island är redan det särklassigt minsta land som har spelat fotbolls-VM och det räcker med en poäng för att klättra förbi exempelvis Danmark och Holland räknat i VM-poäng per invånare.

ANNONS

Suverän i den statistiken är annars Uruguay, som vunnit dubbla VM-guld genom åren, trots en folkmängd på bara 3,5 miljoner.

Mittbacken Ragnar Sigurdsson ser annars fram mot ett lite mer offensivt Island mot Nigeria.

- Jag hoppas att vi kan anfalla lite mer, så lite högre upp med hela laget. Vi går in för att vinna. Vi ska vidare. Vi har gjort det i EM så vi vet att vi kan göra det här också, säger Sigurdsson.

Moskva, TT:s utsände

Fakta: Minst i fotbolls-VM

Här är de tio minsta länderna som hittills har spelat fotbolls-VM på herrsidan:

Fotnot: Ovanstående folkmängd gäller vid det tillfälle då landet debuterade i VM. Sedan 1930 har exempelvis Uruguay nästan fördubblat sin folkmängd till i dag 3,5 miljoner.

Källor: FN, Fifa, NE, UI.

Fakta: Poäng per capita i fotbolls-VM

Brasilien och Tyskland har tagit flest VM-poäng genom åren – men sett till folkmängd är i stället Uruguay överlägset bäst.

Fotnot: Listan är uppställd enligt trepoängssystemet och utifrån dagens folkmängd. För länder som Serbien och Ryssland räknas inte de poäng som togs under tiden som Jugoslavien respektive Sovjetunionen, även om länderna meritmässigt "ärvt" företrädarnas insatser.

Källor: FN, Fifa, NE, UI

ANNONS