Janne Eriksson jublar efter att han nickat in 1-0 målet mot Frankrike under fotbolls EM på Råsunda, Stockholm, den 10 Juni 1992. Arkivbild.
Janne Eriksson jublar efter att han nickat in 1-0 målet mot Frankrike under fotbolls EM på Råsunda, Stockholm, den 10 Juni 1992. Arkivbild.

EM-hjältens varning till Zlatan: "Inte enkelt"

Han var ett av de första svenska fotbollsproffsen i MLS. EM-hjälten och Guldbollen-vinnaren Janne Eriksson varnar nu Zlatan Ibrahimovic för vad som väntar – bortaresorna.

ANNONS
|

Zlatan Ibrahimovic ska erövra en ny kontinent med Los Angeles Galaxy från Kalifornien.

I den nordamerikanska fotbollsligan MLS så väntar bortaresor till bland annat Montreal i Kanada och Philadelphia i östra USA.

- Det är intressant liga att spela i, i och med att den sträcker sig över hela den amerikanska kontinenten. Man åkte ju på sina roadtrips, spelade några matcher och kom tillbaka, säger den tidigare Tampa Bay-försvararen Janne Eriksson.

ANNONS

Pax americana

För den fotbollsintresserade så är nog nu 50-årige Eriksson mest känd som den som nickade in två mål på Råsunda under EM i Sverige 1992.

Guldbollen-vinnaren från Sundsvall missade bronsbragden vid VM 1994 på grund av skada, men avslutade karriären under två år i MLS.

- Det var väldigt enkelt att komma dit, vi har ju levt i pax americana (västerländsk världsordning) sedan andra världskriget, säger Eriksson som i dag arbetar som banktjänsteperson.

"Som olika länder"

Tillsammans med landslagsmålvakten Thomas Ravelli värvades Eriksson till Tampa Bay Mutiny 1998. Två säsonger blev det i Floridalaget Tampa Bay innan en knäskada tvingade den 35-faldige landslagsmannen att sluta 1999.

När Zlatan Ibrahimovic nu blir den 18:e svensken i MLS:s tolvåriga historia, så var Eriksson – tillsammans med Ravelli – den första.

Han vet vilka bortaresor som väntar den svenske stjärnanfallaren.

- Med tidsskillnad är det något annat. Det var inte helt enkelt att åka från Florida till Kalifornien med tre timmars tidsskillnad. Vi var ju tvungna att åka några dagar i förväg och förbereda oss. Anpassningar som man inte är vad vid från Europa. Nordamerika är stort, och det är stora skillnader i olika delar. Lite som att spela i olika länder i Europa, säger Janne Eriksson.

ANNONS
TT

Fakta: Janne Eriksson

Född: 24 augusti 1967 i Sundsvall (50 år).

Familj: Frun Anne-Charlotte, fyra egna barn och ett bonusbarn från Afghanistan.

Gör: Banktjänsteperson.

Position: Försvarare.

Moderklubb: Gif Sundsvall.

Landskamper/mål: 35/4.

Meriter: Vann Guldbollen 1992. Två mål under EM i Sverige samma år, 1–1-målet mot Frankrike och 1–1-målet mot England i gruppspelet, när Sverige slogs ut i semifinal mot Tyskland.

Fakta: Galaxys nästkommande matcher

24 mars: Vanouver Whitecaps (borta).

31 mars: Los Angeles FC (hemma).

8 april: Sporting Kansas City (h).

14 april: Chicago Fire (b).

21 april: Atlanta United (h).

28 april: New York Red Bulls (h).

ANNONS