Eldsjäl 2017: Hannah dansade in i tränarrollen

Hon började i Laxbuggarna för att dansa själv. Ett och ett halvt år senare är Hannah Åhlén, 15, tränare för tre grupper. – Det känns verkligen som att jag älskar dans, säger hon.

ANNONS
|

Salen i Laxbuggarnas källarhögkvarter i Halmstad fylls snabbt när klockan närmar sig 17.00.

Streetdance för 8–10-åringar står på schemat –och snart dansar rytmiska tjejer och killar loss till den ena låten efter den andra.

Hannah Åhlén skrattar och leder gruppen med van hand.

Ännu inte 16 år fyllda har tonåringen från Oskarström tagit klivet från aktiv till tränare – och imponerat så mycket på omgivningen att hon nyligen prisades som ”Årets stjärnskott” vid Eldsjälsgalan på Halmstad teater.

I motiveringen betonas hennes ”glädje och passion för sin idrott”, hur hon har tagit alla chanser till vidareutbildning och att hon gärna tar på sig extra uppgifter, som vid Laxbuggarnas årliga julshow.

ANNONS

Själv blev hon glatt överraskad av utmärkelsen och säger:

– När jag fick reda på det så var jag jättechockad. Jag visste inte ens att jag var nominerad. Men det känns jätteroligt. Jättekul.

Hur har reaktionerna varit från omvärlden efteråt?

– Vissa lärare i min skola har sagt: ”ja, men det var ju du, jag såg dig i tidningen”. Det har bara varit positivt.

Hannah Åhlén går i nian på Österledskolan. I höst väntar gymnasiestudier i Halmstad, troligen med barn- och fritidsinriktning.

Erfarenheterna från tränaruppdragen i Laxbuggarna har gett mersmak på ledar- och lärarrollen:

– Det är jätteroligt. Och jag har alltid gillat dans och barn över huvud taget, så att kunna slå ihop det är jätteroligt.

Men när Hannah Åhlén började på en av Laxbuggarnas kurser i streetdance hösten 2015 var det som elev.

Streetdance är en gruppdans som samlar flera olika stilar, till exempel hip hop, under samma tak.

– Jag har dansat i ungefär halva mitt liv, sju–åtta år. Det roligaste med dans är nog hur man kan uttrycka sig på alla möjliga sätt och visa att man har kul. Det känns verkligen som att jag älskar dans för jag tycker att det är jätteroligt, säger Hannah Åhlén.

ANNONS

Men snart upptäckte ledarna i Laxbuggarna att det fanns fler kvaliteter hos henne.

– Jag har varit tränare här sedan förra terminen. Innan dess var jag skuggare, sedan förrförra terminen, berättar hon.

Skuggare?

– Då går man bredvid den ordinarie tränaren.

I dag leder hon kurserna i streetdance 8–10 år och streetdance 11–12 år själv. Dessutom är hon hjälptränare i dans & lek för 4–5-åringar.

Hur ser din ledarskapsfilosofi ut?

– När jag har mina kurser, speciellt streetkurserna där det är lite svårare ålder, så vill jag framför allt ha bra sammanhållning i gruppen, så att alla ska kunna vara och prata med alla. Sedan vill jag utveckla om det finns någon som vill utvecklas och bara ha kul, alltså visa att man har roligt. Det är lite så jag tänker.

Och jodå, Hannah hinner dansa själv också. Men inte streetdance längre utan commercial jazz.

– Det är lite allt möjligt, alla möjliga gruppdanser: lite hip hop, lite showdans, lite street och lite jazz. Jag tycker att det är jätteroligt, för man får lära olika dansstilar på ett samlat ställe. Det blir mer att testa på och så.

Lite om: Hannah Åhlén

Ålder: 15 år.

Gör: Studerande.

Bor: Oskarström.

Familj: Två lillasystrar, mamma, pappa och hund.

Fritid: Om jag inte dansar eller är i skolan så är jag oftast med vänner.

Aktuell: Danstränare i Sportdansklubben Laxbuggarna som prisades som Årets stjärnskott vid Eldsjälsgalan på Halmstad teater.

ANNONS