Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/2
ANNONS ▼

Dubble boulebasen har fullt upp inför EM

Pontus Thuresson har bråda dagar. Som ordförande både för Svenska Bouleförbundet och i Halmstad Boulehallsallians har han mycket att stå i inför fredagens EM-start i Ståhlhallen. – Vi hoppas att det ska vara fullt på läktarna när det är finalspel på söndag, säger han.

Det första Europamästerskapet någonsin i singelspel skulle egentligen ha avgjorts i franska Nimes. 

Men i slutet av september hoppade fransmännen plötsligt av. I stället tog de svenska och danska bouleförbunden gemensamt över arrangemanget med Halmstad som spelort.

Pontus Thuresson var tidigare elitspelare i Halmstad Petank, men valdes till ordförande i Svenska Bouleförbundet i april i fjol. Han förnekar dock att hans dubbla roller som bas både för förbundet och för Halmstad Boulehallsallians, som driver Ståhlhallen, ligger bakom att EM hamnade just här.

– Nej, det var faktiskt det danska förbundet som kom lite med idén. Danmark har inga större boulehallar utan frågade oss och specifikt Ståhlhallen, säger han och fortsätter:

– Det lät lite halvtokigt tyckte jag, men visst, nu har vi kört på och efter en vecka fick vi besked från europeiska förbundet att det var grönt. Sedan har det varit rätt så intensivt jobb med det.

Har ni hunnit med allting?

– Ja, det tycker jag, efter de förutsättningar vi har haft. Vi har fått göra avkall på några saker, men det ska bli ett fullt fungerande mästerskap. Vi har till exempel inte planerat några större ceremonier, som man brukar ha på mästerskap, och spelarna kommer att få gå hit från hotellen – annars är det kutym att man har någon form av transport, svarar Pontus Thuresson.

– Men här är så pass nära å andra sidan och vi har gått ut med ”The Scandinavian & Healthy Way of doing things”. Det känns som att det är nyttigt för dem att få en morgonpromenad, inflikar EM-koordinatorn Lasse Franck.

Totalt 47 spelare (24 damer och 23 herrar) från 25 länder deltar i EM, som inleds med kvalspel på fredagseftermiddagen. 

Sverige representeras av Jessica Johansson, Malmö, och Rickard Nilsson, Kode, som båda är väl etablerade på internationell toppnivå.

Nilsson tog silver i inofficiella singel-VM 2014 medan Johansson tog brons i singel-VM i fjol och så sent som för två månader sedan förlorade EM-finalen i precisionskytte mot spanjorskan Yolanda Matarranz.

Vilka vinner EM-gulden i Halmstad?

– Det hade varit jäkligt kul om vi hade haft en svensk vinst, men mycket talar i alla fall i herrklassen för Frankrike och Henri Lacroix. Frankrike är mer dominerande i boule än vad Norge är i skidåkning, förklarar Pontus Thuresson och fortsätter:

– I damklassen är Spanien (Matarranz) väldigt starka, men det är kanske lite lättare att skrälla där. Så det hade varit himla kul om Jessica kunde komma fram där.

Fakta: Så spelas boule-EM

Fredag:

16.00: Invigning och lottning, följt av kvalomgång 1–2.

Lördag:

09.00: Kvalomgång 3–5.

14.00: Åttondelsfinaler (poolspel) och kvartsfinaler.

Söndag:

09.00: Semifinaler.

11.40: Finaler i tröstturneringen Nations Cup.

14.00: Damfinal.

15.30: Herrfinal.

MEST LÄST