Så här såg det ut den senaste säsongen som Therese Johaug och Charlotte Kalla tävlade mot varandra på snö. I dag är det dags igen, för första gången sedan våren 2016. Arkivbild.
Så här såg det ut den senaste säsongen som Therese Johaug och Charlotte Kalla tävlade mot varandra på snö. I dag är det dags igen, för första gången sedan våren 2016. Arkivbild.

Det här talar för Kalla mot Johaug

Charlotte Kalla mot Therese Johaug. I dag gör två av skidvärldens största stjärnor upp i skidspåren för första gången på två och ett halvt år. Här är tre saker som talar för Kalla, och tre som talar för Johaug.

ANNONS
|

Det talar för Charlotte Kalla:

+ Goda minnen från Finland

Just i Ruka för ett år sedan fick Kalla en pangstart på det som skulle bli en strålande skidsäsong, toppad med OS-guldet på 10 kilometer i Pyeongchang. När hon knäckte den "oslagbara" Marit Bjørgen på 10 kilometer fristil i Ruka fick hon ett självförtroende som gjorde att hon helgen därpå, av bara farten, ryckte ifrån ännu en norska, Heidi Weng. De segrarna har hon med sig till världscuppremiären.

- Den segern (mot Bjørgen) var viktig, och det förstod jag kanske inte när jag var här, hur viktigt det var att få med sig de erfarenheterna. Bara helgen efter i Lillehammer, att jag vågade gå på ett ryck även där. Men framför allt under OS, att jag hade känt att jag hade gjort det tidigare, säger Charlotte Kalla.

ANNONS

+ Startnumret

Therese Johaug har imponerat under försäsongen men faktum kvarstår att hon inte har åkt skidor mot världseliten sedan våren 2016. Dessutom har hon en liten nackdel när det gäller sitt startnummer. Charlotte Kalla går ut som nummer 58, Johaug som nummer 26, vilket gör att hon kan gå på norskans tider. Inte oviktigt när det handlar om individuell start.

+ Fokuset på Johaug

Det är Johaughysteri i Ruka med ett enormt intresse för den comebackande norskan. Den väldiga cirkusen kring hennes återkomst kan mycket väl vara besvärande, och det är något som Charlotte Kalla inte är avundsjuk på.

- Nej, inte ett dugg. Men samtidigt är det nog en situation som hon har bearbetat under lång tid, att det kommer att bli speciellt. Men det är svårt att föreställa sig innan man är här vad det kommer att innebära, säger Charlotte Kalla.

Det talar för Therese Johaug:

+ Formen

Therese Johaug har tränat för det här länge, och man kan nog räkna med att hon är i sin bästa fysiska form någonsin. Hon visade redan i somras, i det tuffa rullskidsloppet Lysebotn Opp, som går 7,5 kilometer uppför fjället, att hon är i ruskigt gott slag. Då var hon nästan två minuter snabbare än Kalla.

ANNONS

Och förra helgens dubbla utklassningssegrar i Norgepremiären i Beitostølen visade att det kommer att gå fort även med vanliga skidor under fötterna.

- Jag kände i Beitostølen att tävlingsglädjen fanns där, och det var det viktigaste svaret som jag fick i de två lopp som jag körde där. Och jag ser fram emot att köra i Kuusamo, säger Therese Johaug.

+ Goda minnen från 2016

Om Johaug är i närheten av den klass som hon visade säsongen 2015–2016, den senaste hon deltog i, så har konkurrenterna all anledning att oroa sig. Då vann norska 17 världscupsegrar och sopade oftast banan med konkurrenterna i distansloppen.

+ Snöbristen

Snösäkra Ruka är inte så snösäkert i år. Arrangörerna har inte kunnat tillverka tillräckligt med snö och dagens 10-kilometerslopp körs därför på kortare slingor, 3x3,3 kilometer i stället för 2x5 kilometer. Det innebär en vända extra uppför den tunga backen mot stadion, och är det någonting som Therese Johaug brukar vara bättre på än de flesta så är det tuffa uppförskörningar.

Ruka, TT:s utsända

ANNONS
ANNONS