Förbundskapten Janne Andersson på presskonferensen inför Hollandsmatchen i förra veckan.
Förbundskapten Janne Andersson på presskonferensen inför Hollandsmatchen i förra veckan.

Sveriges sista VM-hinder lottas i dag

Danmark, Kroatien, Italien eller Schweiz? I dag lottas det vilken motståndare som blir Sveriges sista hinder i jakten på en plats i fotbolls-VM i Ryssland nästa sommar.

ANNONS
|

Den 20 juni 2006 gjorde Henrik Larsson Sveriges senaste mål i ett fotbolls-VM för herrar. I sommar kan det vara dags för någon annan att ta över den kepsen.

Först ska "bara "ett playoff avverkas.

Klockan 14 inleds lottningsproceduren hos Internationella fotbollsförbundet Fifa i Zürich. Någon av de fyra seedade motståndarna Danmark, Kroatien, Italien eller Schweiz väntar för förbundskapten Janne Andersson och hans oseedade Sverige.

- Det finns ingen drömlottning för oss, sade Ludwig Augustinsson efter att Sverige blev klart för playoff för en vecka sedan.

ANNONS

- Italien känns alltid som att de har mycket rutin, de går alltid till mästerskap.

För den 23-årige vänsterbacken ser Italien och Kroatien starkast ut:

- Det känns som att de är en nivå över, men Schweiz har också ett väldigt bra landslag.

- Och Danmark tycker jag har fått till det på slutet.

Svensk respekt

Förbundskapten Andersson har inte släppt ut sina innersta tankar om eventuell önskemotståndare. Men han har sagt att playoffmötet gärna får avslutas med en hemmamatch.

I den oseedade gruppen finns också Grekland, Irland och Nordirland. Janne Andersson tror inte att vare sig Danmark, Kroatien, Italien eller Schweiz har Sverige som en önskemotståndare:

ANNONS

- Hade jag varit de andra lagen så hade jag nog tyckt att Sverige ser lite halvjobbiga ut. Jag tror att lagen har ganska stor respekt för oss.

Där får han vatten på kvarnen av den italienske legendaren Gianfranco Zola som betraktar Sverige som en mardrömsmotståndare.

- Sverige är ett tufft lag att möta. De är välorganiserade och inte enkla att möta. Hade jag varit förbundskapten hade jag gärna undvikit att lottas mot Sverige. Det är bättre att lottas mot något av de andra tre landslagen, säger han till SVT.

Många miljoner

Förutom det rent sportsliga finns det tunga ekonomiska motiv inför playoff-spelet i november.

Tar sig landslaget till VM-slutspelet i Ryssland har Svenska fotbollförbundet säkrat motsvarande runt 100 miljoner kronor i garantibelopp.

Sverige och England spelade 2–2 i den sista gruppspelsmatchen i VM 2006. Henrik Larsson kvitterade med en lång tå i 90:e minuten. Som grupptvåa fick Sverige möta värdlandet Tyskland i åttondelsfinalen, där Sverige var chanslöst (0–2).

ANNONS

Nu gäller det att knäcka Danmark, Kroatien, Italien eller Schweiz för att öppna upp för nya svenska VM-mål 2018.

TT

Fakta: Så avgörs playoff-matcherna

Lottning: Tisdag 17 oktober i Zürich (14.00).

Seedningsgrupp 1: Italien, Kroatien, Danmark och Schweiz.

Seedningsgrupp 2: Sverige, Nordirland, Irland och Grekland.

Så går lottningen till: Indelningen i seedningsgrupper bygger på placeringen på världsrankningen. Lag från den första gruppen lottas mot lag i den andra gruppen. Vilken nation som inleder med att spela hemma lottas.

Avgörs: Första matchen spelas 9, 10 eller 11 november, returer 12, 13, 14.

Till VM-slutspelet i Ryssland nästa sommar går: Vinnarna i de fyra dubbelmötena. Fler mål på bortplan avgör om det totala resultatet är lika. Om bortamål inte kan sära lagen åt väntar förlängning (2x15 minuter). Även där räknas bortamålsregeln. Vid lika efter förlängning väntar straffsparkar.

Svensk delegation på plats vid lottningen: Förbundskaptenen Janne Andersson, landslagschefen Lars Richt och generalsekreteraren Håkan Sjöstrand.

Fakta: Sveriges möjliga playoff-motståndare

+ Schweiz

Världsrankning: 7.

Främsta meriter: Tre VM-kvartsfinaler (1934, 1938, 1954).

Stjärnor: Granit Xhaka, Haris Seferovic, Stephan Lichtsteiner.

Så gick det i VM-kvalet: Tvåa i grupp B på samma poäng som Portugal men med tolv måls sämre målskillnad. Tio matcher resulterade i nio vinster och en förlust. Målskillnad: 23–7.

Främste målskytt i VM-kvalet: Haris Seferovic, 4 mål.

Förbundskapten: Vladimir Petkovic.

+ Italien

Världsrankning: 17.

Främsta meriter: Fyra VM-guld (1934, 1938, 1982, 2006). Ett EM-guld (1968).

Stjärnor: Gianluigi Buffon, Ciro Immobile, Leonardo Bonucci.

Så gick det i VM-kvalet: Tvåa i grupp G fem poäng bakom Spanien. Tio matcher resulterade i sju vinster, två oavgjorda och en förlust. Målskillnad: 21–8.

Främste målskytt i VM-kvalet: Ciro Immobile, 6.

Förbundskapten: Gian Piero Ventura.

+ Kroatien

Världsrankning: 18.

Främsta meriter: Ett VM-brons (1998).

Stjärnor: Ivan Rakitic, Luka Modric, Mario Mandzukic.

Så gick det i VM-kvalet: Tvåa i grupp I två poäng bakom Island. Tio matcher resulterade i sex vinster, två oavgjorda och två förluster. Målskillnad: 15–4.

Främste målskytt i VM-kvalet: Mario Mandzukic, 5.

Förbundskapten: Zlatko Dalic.

+ Danmark

Världsrankning: 26.

Främsta meriter: Ett EM-guld (1992).

Stjärnor: Christian Eriksen, Kasper Schmeichel, Thomas Delaney.

Så gick det i VM-kvalet: Tvåa i grupp E fem poäng bakom Polen. Sex vinster, två oavgjorda och två förluster på tio matcher. Målskillnad: 20–8.

Främste målskytt i VM-kvalet: Christian Eriksen, 8.

Förbundskapten: Åge Hareide.

ANNONS