Brwa Nouri satte 1–0 för Östersund på straff men Paok Thessaloniki vände till 3–1. Arkivbild.

Brant uppförsbacke för Östersund

Östersund hade 1–0 men tappade till 1–3 borta mot Paok Thessaloniki. Därmed krävs det seger med minst 2–0 i returen för att det ska bli svenskt avancemang till gruppspelet i Europa League-fotbollen.

|

Lagkaptenen Brwa Nouri gjorde 1–0 på straff borta mot Paok Thessaloniki i den första playoff-matchen till Europa League men Östersund fick sedan ta emot tre tunga smällar som totalt ändrar förutsättningarna inför returen.

- Det var en riktig utmaning för oss. Vi är besvikna över det tredje målet men har fortfarande chansen. Det blir en fantastisk match på hemmaplan, sade Östersunds tränare Graham Potter på presskonferensen i Mittmedias sändning.

Blev syndabock

ÖFK-målvakten Aly Keita gjorde vid ställningen 1–1 en jätteräddning på Dimitris Pelkas närmast perfekta frispark men blev sedan syndabock när han orsakade straffen som Aleksandar Prijovic – i Djurgården 2013–2014 – förvaltade till 3–1.

Det var som väntat Paok som tog initiativet på Toumba-stadion, men riktigt farligt framför Keita blev det inte inledningsvis.

I stället hamnade bollen efter 20 minuter mellan Paoks målvakt Rodrigo Rey och vänsterbacken Marin Leovac – utan att någon av dem tog hand om den. Hosam Aiesh stack emellan och när Rey rev ned Östersunds högermittfältare pekade den nederländske domaren Bas Nijhuis på straffpunkten.

"Otroligt stolt"

Efter Nouris 1–0-mål ökade Paok trycket och i den 38:e minuten rämnade Östersunds försvarsmur för första gången. Leovac tog revansch på sig själv med ett perfekt inlägg som Léo Matos, backkollegan på andra kanten, nickade i mål till 1–1.

I andra halvlek slog Prijovic till två gånger. Först nickade serben in 2–1 och sedan gav han Paok ett fint utgångsläge med 3–1-målet i den 88:e minuten.

- Jag är otroligt stolt över spelarnas insats. De var fantastiska. Vi fick jobba hårt för att hålla Paok ifrån oss. De pressade tillbaka oss och i andra halvlek blev det svårare och svårare, sade Graham Potter.