Ville sig inte. Halmstad BTK:s Tilda Johansson vann den här matchen mot Åsas Jessica Johnsson, men topplaget förlorade mot jumbon med 3–6. På bänken bakom skymtar en dyster Erika Fronth.
Ville sig inte. Halmstad BTK:s Tilda Johansson vann den här matchen mot Åsas Jessica Johnsson, men topplaget förlorade mot jumbon med 3–6. På bänken bakom skymtar en dyster Erika Fronth.

Smällen – HBTK fick stryk av jumbolaget

Poänglösa jumbon Åsa – på hemmabord. Då åkte tabelltvåan Halmstad BTK på vinterns blott andra förlust i Pingisligan. – Just för stunden är det jättetråkigt. Men det är i slutspelet det gäller, säger Erika Fronth.

ANNONS
|

Pingisligan A

Halmstad 3

Åsa 6

Scenen vid Halmstad BTK:s bänk efter drygt tre timmars drabbning i Halmstad arena på lördagen var talande:

Erika Fronth, som förlorade två av sina tre singlar plus dubbeln, och tränaren Åsa Carlsson satt på varsin stol och stirrade tomt ut i luften. Tilda Johansson låg raklång bredvid med ansiktet gömt under en röd handduk.

Johansson brände Halmstads chans att åtminstone rädda oavgjort när hon, med Åsas 17-åriga etta Filippa Bergand liggande på golvet, slog en matchboll i nät vid ledning med 10–8 i femte och avgörande set. I stället vände U21-landslagskollegan Bergand till 13–11 och säkrade Åsas första matchseger för säsongen.

ANNONS

Tabellen speglade dock inte riktigt lagens styrkeförhållanden på lördagen.

HBTK väljer att spara sin obesegrade ex-världsmästarinna Xia Lian Ni-Danielsson till slutspelet, medan Åsa har värvat tre utländska spelare under uppehållet. En av dem, kinesiskan Wu Yuetong, ligadebuterade med två singelsegrar och en dubbelvinst i Halmstad.

– Det var inte så oväntat att det skulle bli jämnt i dag. Det är så här serien kommer att se ut nu under andra halvan: de andra lagen har stärkt upp, medan vi låter de unga spelarna vara med och utvecklas och ser den andra halvan mer som träning. När det blir slutspel så kommer det att bli någonting annat från vår sida, försäkrar HBTK:s lagledare Anders Björding.

Pigga Jennie Edvinsson, 15, som ersatte Ni-Danielsson, var dock nära att ge Halmstad en smakstart. Edvinsson skakade Filippa Bergand rejält, ledde med 2–1 i set och skaffade sig två matchbollar vid 10–8 i fjärde set – men Åsa-spelaren lyckades vända även där (12–10) och vann sedan skiljesetet med 11–6.

Tilda Johansson tog två av Halmstads segrar genom att slå Wu Yuetong i tre raka set och Jessica Johnsson med 3–1.

Erika Fronth vann mot Johnsson med 3–0, men förlorade sedan mot Bergand med omvända siffror och mot Wu med 1–3. Fronth/Johansson tappade även dubbeln mot Bergand/Wu i tre jämna set.

ANNONS

– Jag hade väl inte min bästa dag, säger Fronth och fortsätter:

– Jag rörde mig väldigt dåligt, så jag kom inte rätt till bollen. Men det är bara att ta nya tag.

ANNONS