”Nixi” föll – då förlorade HBTK i SM-semifinalen

Första förlusten efter 14 raka segrar för Xia Lian Ni-Danielsson och nio förlorade set med ynka två bollars marginal mot bara två vunna. Då blev det förlust för Halmstad BTK i den första SM-semifinalen mot seriesuveränen Storfors.

ANNONS
|

Halmstad BTK 3

Storfors 5

– Men det här kan vi vända på fredag, lovar tränaren Åsa Carlsson och kollegan Anders Björding nickar instämmande.

Då väntar returen i de värmländska skogarna och då tänker Xia Lian Ni-Danielsson ta revansch för sin första förlust den här säsongen på svensk mark.

För mot brasilianskan Jessica Yamada – med 23–1 i matchkvot(!) – sprack segersviten trots 7–2 i skiljeset efter en makalös duell där motståndaren till och med applåderade HBTK-veteranen.

Men en omöjlig nät-och kantboll vid 8–6 och en lika retfull nätrullare vid 8–7 gjorde matchen jämn igen där brasilianskan vågade mest på slutet och också hade marginalerna med sig till 11–7, 13–15, 12–10, 9–11, 9-11.

ANNONS

– Jag vet inte hur många nät- och kantbollar hon hade. Jag vill inte skylla på det, men visst blir det jobbigt mentalt, medgav ”Nixi” efter att för en gångs skull ha fått rejält motstånd.

– Ja, hon var bättre än det jag hade sett på video, väldigt kvick vid bordet, men nu vet jag hur jag ska spela mot henne nästa gång så det ska bli skönt att få chans till revansch redan på fredag, fortsätter

Då hade hon tidigare i matchen satt myror i huvudet och gjort såväl ungerskan Mariann Juhasz som den engelska defensivspelaren Hannah Hicks frustrerade med sina ständigt varierade skruvar och inte varit i närheten att tappa set.

– Jag spelar ju och försöker vinna för att de unga tjejerna ska få chans att spela fler matcher, ler den 53-åriga luxemburgkinesveteran som rev ned applåder åtskilliga gånger i Halmstad arena.

Så när Tilda Johansson vände 1–2-underläge i set mot Juhasz till 13–11 och förkrossande 11–3 i skilje­set tändes hoppet för HBTK vid 3–3 med ”Nixi” mot Yamada, vilket alltså sprack.

– Jag hittade en bättre taktik, där det gällde att få initiativet i stället för att hon fick öppna med sin forehand och då blev hon direkt mer stressad, säger Tilda som stod för HBTK:s tredje seger för kvällen.

ANNONS

Erika Fronth hade som väntat det tufft och föll mot Hannah Hicks trots 11–7 i första set och jämnt både i tredje och fjärde det medan hon var chanslös mot Yamada.

Det var även Tilda Johansson, där det gick för snabbt, (9–11, 9–11, 5–11) och när hon även föll mot deffen Hicks där hon trots lägen också förlorade de avgörande bollarna, 9-11, 9–11, 2–11 var matchen avgjord.

– Hon är väldigt bollsäker och sedan jag bytte till nabb i augusti i fjol har jag inte mött så många deffar. Men kan jag bara få marginalerna med mig ska jag vinna de där jämna seten nästa gång i stället, påpekar Tilda.

Nio set förlorade med 9–11, 10–12 och 13–15 mot bara två vunna med samma marginal – det gäller att vara bäst när det gäller.

– Det var ju högklassig pingis, där vi hade marginalerna emot oss i de viktiga lägena, men förhoppningsvis är det vår tur nästa gång. För det gäller att gilla läget att spela de viktiga matcherna.

– Och så ingår inte i vår planering att ”Nixi” förlorar matcher, säger Åsa Carlsson.

Sedan måste man ju ställa sig frågande till hur det kan vara utvecklande för svensk pingis med ett lag som Storfors bestående enbart av internationella spelare där det enda svenska inslaget var två ledare på bänken? Och då var reserverna kvar hemma i Värmland, en engelska och en litauiska...

ANNONS
ANNONS