Banbrytande liga. Halmstadbon Mattias Karlsson träder under onsdagen in i hagen för att göra sin första match i den malaysiska ligan T2 Asian-Pacific League. 
Banbrytande liga. Halmstadbon Mattias Karlsson träder under onsdagen in i hagen för att göra sin första match i den malaysiska ligan T2 Asian-Pacific League. 

Karlsson spelar om miljoner på Malaysia

HBTK-spelaren Mattias Karlsson spelar under onsdagen sin första match i malaysiska T2 Asian-Pacific League. Det blir något helt nytt med spel i en filmstudio, intensivare matcher än tidigare och i slutändan drygt 15 miljoner svenska kronor i prispotten till laget som vinner ligan.

ANNONS
|

– Det ska bli kul att det drar igång. Det är något helt nytt och väldigt professionellt, men viktigast av allt en bra uppladdning inför VM i Halmstad, berättar Karlsson över telefon från sitt hotellrum i Johor i södra Malaysia.

Det var med just lag-VM i Halmstad 2018 i åtanke, som 25-åringen tackade ja till spel i den malaysiska ligan i Johor. Han får vid sex tillfällen fram till november träna och spela matcher mot några av världens bästa spelare, samtidigt som han kombinerar det med spel för Halmstad BTK i Pingisligan.

– Det är extremt bra spelare. Det gör att man vet att det kommer bli bra. Det handlar inte om pengarna utan i stället om att få bra träning och matcher, säger han.

ANNONS

Men i det här fallet får han även vara med om något helt banbrytande i pingisvärlden. I ligan ingår fyra lag med tre herr- och damspelare i varje lag. Lagmatcherna avgörs över sex individuella matcher, där varje match varar i max 24 minuter. Det innebär att de två lagen med flest setvinster, efter att alla lag mött varandra, går till final.

– Det är klart att det blir annorlunda, men jag tror inte att man ska tänka för mycket på det. Det gäller att spela sitt vanliga spel och försöka vinna varje set, säger han.

Tanken är också att ligan ska vara tittarvänlig för att marknadsföra idrotten. De kommer nämligen inte att spela i en vanlig idrottshall - i stället inför studiopublik i Hollywoods tidigare asiatiska produktionsområde, där bland annat The Hobbit och ett par Star Wars-filmer har spelats in. Och allt kommer att livesändas på Youtube.

– Det handlar om att göra något nytt för pingisen. Det är ingen annan idrott som varit här och spelat in och livesänt så pass viktiga matcher. Det är även 13 olika kameror och lite nya kameravinklar, vilket är fler än i VM-sändningarna.

Karlsson får dock inte gassa i allt rampljus som ensam Halmstadbo. Det får även Halmstads pingislegendar Jörgen Persson, som är lagledare i Karlssons lag.

ANNONS

– Det är riktigt roligt. Han har inte coachat mig i matchsituationer, men vi har ju spelat ihop i Halmstad. Han har gett mig många goda råd i karriären.

I onsdagens första match väntar tufft motstånd. Karlsson kommer antingen att ställas mot tyske världsfemman Dimitrij Ovtcharov, 45:e-rankade britten Paul Drinkhall eller kinesen Shang Kun.

– Det lär bli tufft mot alla lag, samtidigt som det är fyra jämna lag, vilket gör det svårt att veta hur det kommer att gå. Jag tror dock att vi i slutändan kan ha bra chans att ta oss till final, då vi har Mizutani som är högt rankad och Ding Ning som är världsetta bland damerna.

Karlssonspelar på onsdag sin första match efter klockan 13.00 svensk tidoch spelar därefter ytterligare två matcher fördelat på torsdag och fredag. Då blir det mot två spelare från två andra lag i ligan.

Fakta: T2 APAC League

Ligan avgörs genom sex omgångar, där alla lag möter alla. De två av de totalt fyra lagen med flest setvinster efter det gör upp i finalen.

Grundserie: 28-30 juni (omgång 1), 11-15 juli (2), 1-5 augusti (3), 19-23 september (4), 3-7 oktober (59, 31 oktober-4 november (6).

Final: 7-9 december.

Karlssons lag: Mattias Karlsson (23), Jun Mizutani, Japan (6), Ding Ning, Kina (1), Suthasini Sawettabut, Thailand (54), Bernadette Szõcs, Rumänien (55), Joo Sae-Hyuk, Sydkorea (ej topp 150).

ANNONS