Redo igen. Efter några veckors semester börjar nu allvaret igen för Frankrike-proffset Mattias Karlsson när Sverige möter Slovakien i EM-kvalet i Falkenberg.
Redo igen. Efter några veckors semester börjar nu allvaret igen för Frankrike-proffset Mattias Karlsson när Sverige möter Slovakien i EM-kvalet i Falkenberg.

Karlsson ska föra Sverige till EM

2016 var ett lysande år för Mattias Karlsson med EM-medaljerna i Budapest och SOC-finalen som främsta resultat. I kväll tar 25-åringen avstamp mot 2017 då Sverige möter Slovakien i en helt avgörande match i EM-kvalet.

ANNONS
|

– Det verkar som om slovakerna kommer utan deras två bästa spelare, men vi måste in och göra vårt jobb och inte tro att det blir för lätt, säger Karlsson inför mötet i Falkenberg.

Efter två klara segrar mot Estland och 3–0-vinst i Bratislava behöver svenskarna bara vinna tre set i kväll för att ta hem gruppen.

– Det är en match som vi ska vinna, men då gäller det att vara noggranna från början, anser Mattias, som är uttagen i truppen tillsammans med Pär Gerell, Jon Persson och Alexander Franzén.

EM-kval är något nytt i pingissammanhang och de tio gruppsegrarna går direkt till slutspelet i Luxemburg i höst.

ANNONS

Men dit är det långt.

Först ska Karlsson klara av en intensiv start på vårsäsongen som börjar med EM-kvalet. Därefter handlar det om viktiga matcher i Champions League, franska ligan, Top 16 i Antibes, världstouren i Qatar och SM hemma i Halmstad i början av mars.

I den europeiska mästarligan har Karlssons nya lag Pontoise avancerat till kvartsfinal och ställs där mot ett annat franskt lag, Hennebont.

– Jag har aldrig spelat i Champions League tidigare och därför är det stort för mig, säger han.

Pontoise är regerande mästare och har prenumererat på stora titlar de senaste åren.

Men efter en trevande start i Parisklubben och 1–6 i ligan har Mattias acklimatiserat sig och börjat göra bättre resultat.

– Starten var inte bra och jag hade det tufft de två första månaderna – det kan jag vara ärlig och säga, men nu har jag spelat upp mig. Det tar lite tid att anpassa sig till en ny miljö och hur allt fungerar runt omkring med mat, nya lagkompisar och resor.

– Samtidigt har det varit nyttigt för mig. Franska ligan är tuff och det finns många duktiga spelare, där till och med bottenlagen är bra. Sedan är det en annan press än här hemma.

ANNONS

Mattias hoppas fortsätta att utvecklas som spelare i Pontoise och förbättra 29:e platsen på världsrankingen efter ett fjolår som var hans klart bästa i karriären.

Ex-HBTK-aren tog EM-silver i mixed (Matilda Ekholm) och EM-brons i dubbel (Kristian Karlsson), var med och nådde kvartsfinal i lag både i VM och OS och avslutade sedan med att överraskande ta sig fram till final i SOC med nästan hela världseliten på plats.

– 2016 var ett fantastiskt år för mig och den bästa skalpen jag tog var när jag slog (Dimitrij) Ovtcharov i SOC, tycker Mattias.

Nu tar han sikte på 2017 efter några veckors välförtjänt vila.

– Det var rätt hektiskt med tre mästerskap samma år och därför har det varit skönt att ta det lugnt och ladda batterierna inför våren.

ANNONS