<strong>Där satt den!</strong> Mattias Karlsson jublar efter att ha besegrat Kanak Jha i den andra singelomågnen. Skönt för Halmstadsspelaren eftersom han fick respass i både dubbel och mixed.
Där satt den! Mattias Karlsson jublar efter att ha besegrat Kanak Jha i den andra singelomågnen. Skönt för Halmstadsspelaren eftersom han fick respass i både dubbel och mixed.

Karlsson ensam svensk kvar i VM

Det var en tung fjärde dag på VM i Düsseldorf. Den ene svensken efter den andra försvann ur tävlingen, men Mattias Karlsson gick mot strömmen och är ende svensk kvar efter seger mot klubbkompisen Kanak Jha i singel.

ANNONS
|

– Det är naturligtvis tråkigt att bara jag som får spela i morgon, men både Anton (Källberg) och PG (Pär Gerrell) fick ju mardrömslottning och åkte ut, men jag hoppas kunna gå några omgångar till, säger Mattias Karlsson.

Men han hade länge jobbigt med Kanak Jha. Amerikanen som slog ut rutinerade Adrian Crisan i den första omgången gav oväntat bra motstånd och var i ledningen med 2–1 i set innan svensken fick ordning på sitt spel.

Till slut kunde Karlsson vinna de viktiga bollarna och tog sig vidare till tredje omgången via seger med 4–2 (11–6, 9–11, 8–11, 11–6, 11–9, 11–7).

ANNONS

– Det var en läskig match för Mattias. Det är aldrig lätt att möta en träningskompis, men i slutet av femte och sjätte set spelade han mer rejält och med bättre kvalitet, tycker Ulf ”Tickan” Carlsson, svensk förbundskapten.

Segern gör att Karlsson går en ny match på fredagen då sjundeseedade Wong Chun Ting står för motståndet.

– Jag har mött honom någon gång, men det var länge sedan och han är mycket bättre nu, tycker Mattias, som hade en tuff dag i övrigt.

Tillsammans med Matilda Ekholm fick han respass i kvartsfinalen i mixed mot Fang Bo, Kina, och Petrissa Solja, Tyskland efter 1–4 (11–13, 5–11, 11–9, 8–11, 10–12). Några timmar tidigare hand Karlsson och Kristian Karlsson slagits ut i dubbel.

– Kanske var den en medalj som rök, suckar Sveriges förbundskapten Ulf ”Tickan” Carlsson.

Lottningen såg bra ut. Det fanns inga kineser så långt ögat kunde nå, men det hjälpte inte svenskarna i jakten på den där VM-medaljen.

– Jag känner för killarna nu. Kristian och Mattias har ett spel som gör att de kan vara med däruppe och jag önskade att de hade fått gå riktigt långt, säger ”Tickan”.

ANNONS

Svenskparet hade sina chanser i åttondelsfinalen och var i överläge nästan hela matchen, men japanerna Koki Niwa och Maharu Yoshimura vände det ena underläget efter det andra och vann till slut med 4–3 (8–11, 11–8, 11–9, 7–11, 9–11, 12–10, 11–6).

I sjätte set hade Karlsson och Karlsson både ledningen med 9–6 och en matchboll vid 10–9, men asiaterna slank ur även det greppet och kvitterade till 3–3 i set via 12–10.

– Vi gjorde det mesta rätt, men vi måste sätta bollarna, annars vinner man inte, analyserar Mattias, som där och då åkte på sin första förlust i VM-turneringen.

Förhoppningar om en bättre prestation fanns inför mixeddubbeln, men svenskarna hamnade i underläge och hade sedan svårt att resa sig igen.

– Tyvärr var Fang Bo och Solja bättre än oss i dag. Däremot grämer det mig att vi förlorade herrdubbeln. Jag tycker att vi var bättre än japanerna i sex av seten. Så trots segern i singel här på slutet så har det varit en tung dag.

”Tickan” nickar instämmande:

– Men jag gillar att Mattias visade vad han kunde när det var så tajt mot Kanak. Nu kan han själv slå ur underläge i morgon (läs i dag) mot Wong och det tror jag passar honom bra.

ANNONS

Anton Källberg fick möta förstaseedade Ma Long och gjorde en bra insats, men åkte dit med 2–4 i set efter att pressat världsmästaren i slutet.

Bra mycket tyngre var det däremot för Pär Gerell, som inte hade mycket att hämta mot andraseedade kinesen Fan Zhedong. Matchen tog slut ganska snabbt och det var en dyster Halmstadspelare som vandrade ut ur hallen efter 0–4 (3–11, 5–11, 1–11, 8–11).

ANNONS