Halmstad BTK nära bragdseger i Eslöv

Kinesiske stjärnan Han Chuan Xi axelskadad. Ändå var Halmstad BTK bara två bollar från att slå försvarande mästarna Eslöv i den första SM-semifinalen – men förlorade efter sudden death.

ANNONS
|

SM-semifinal 1:3

Eslöv 5

Halmstad 3

(efter sudden death)

– Det var nära. Dåligt av mig att släppa in honom i matchen igen. Jag hade bra läge vid 9–6 också så den ska jag avgöra, säger Fabian Åkerström.

Det var han som så när hade fullbordat Halmstad BTK:s skräll på bortabord i Blomsterbergshallen när han i sistasingeln vände 0–1 i set till ledning med 2–1 i set och 9–6 i fjärde mot Robert Svensson.

Hade Åkerström bara vunnit två bollar till så hade HBTK vunnit lagmatchen med 4–2. Men Svensson lyckades krångla sig ur underläget, vann fjärde set med 11–9 och tvingade fram ett skiljeset som Eslövsspelaren vann med 11–6.

ANNONS

Därmed slutade lagmatchen 3–3 vid full tid, så att säga, och det blev avgörande på sudden death.

– Det var små marginaler. Han spelade lite bättre och jag spelade kanske lite för mycket in mot mitten – jag skulle ha spelat lite mer mot backhand, som jag gjorde tidigare. Det fortsatte lite på samma sätt i femte. Jag försökte varje boll, men tyvärr var han lite starkare, säger Fabian Åkerström.

I sudden death räckte HBTK inte till. Eslövs etta Xu Hui slog tidigare hundraprocentige Harald Andersson med 11–5 och på bordet bredvid vann Robert Svensson mot Elias Ranefur med 11–8 efter att comebackande Ranefur räddat tre matchbollar.

– Det är första gången jag spelar sudden death och det är annorlunda helt klart. Det är mer spänt och jag kom inte upp i nivå. Men han är bra också och har spelat fler sådana här set förut, säger Ranefur.

Förlusterna blev ett antiklimax efter tre timmars gastkramning.

– Vi spelar utan vår bäste spelare och killarna gör en jättebra insats, men vad f-n hjälper det, suckar HBTK-tränaren Ulf ”Tickan” Carlsson och fortsätter:

– Vi måste ta de där chanserna om ska vinna sådana här täta matcher, semifinaler och finaler. Vi måste utveckla oss mentalt och bli smartare helt enkelt. Om vi skulle spela med samma laguppställning fler gånger så vet jag inte om vi får en så här bra chans igen.

ANNONS

HBTK drabbades av ett sent bakslag då kinesiska stjärnan Han Chuan Xi – som slog Xu Hui när man vann i Eslöv i grundserien – inte kunde spela på grund av en axelskada.

– Den har kommit under de sista två-tre dagarna. Jag är ingen doktor, men jag skulle tippa att han har en inflammation i något muskelfäste. Vi har provat med allting, men tyvärr var tiden för knapp, säger Carlsson.

Kan han spela i returen på torsdag?

– Jag är ingen doktor. Är han frisk så spelar han. Men jag vet inte om tiden är tillräcklig.

I gengäld fick HBTK tillbaka Elias Ranefur efter ett par månaders uppehåll på grund av en handoperation. Han gjorde en storstilad comeback genom att vända ett 0–2-underläge i set till seger med 11-6 i femte mot ungerske landslagsmannen Daniel Kosiba och sedan även pressa Xu Hui till skiljeset (förlust med 2–11).

ANNONS