Nyförvärv. UEM-spelaren Erika Fronth förstärker Halmstad BTK inför helgens ligapremiär. Det andra nyförvärvet, Ni Xia Lian, kommer senare.
Nyförvärv. UEM-spelaren Erika Fronth förstärker Halmstad BTK inför helgens ligapremiär. Det andra nyförvärvet, Ni Xia Lian, kommer senare.

Erika frontar – tills stjärnan är på plats

Halmstad BTK får vänta på nya ankaret Xia Lian Ni-Danielsson. I premiären i Pingisligan A på lördag bär i stället Tilda Johansson och det andra nytillskottet, Erika Fronth, huvudansvaret. – Lagets mål är att komma bättre än förra året. Att ta medalj, förklarar Fronth, 18.

ANNONS
|

Halmstad BTK försäkrade sig om Pingisligans mest meriterade spelare när klubben gjorde klart med ex-kinesiskan Xia Lian Ni-Danielsson i början av augusti.

Luxemburgskan fyller 54 år nästa gång, men har ett imponerande cv. Redan 1983 vann hon VM-guld i lag, mixed och dubbel för Kina.

Efter flytten till Europa har det blivit två EM-guld i singel (1998 och 2002) –och nyligen deltog hon i sitt fjärde OS i Rio de Janeiro.

Xia Lian Ni-Danielsson kommer dock inte att spela alla ligamatcher för HBTK utan gör sitt första gästspel i det andra sammandraget i Stockholm den 8 oktober.

HBTK har tappat amerikanska landslagsspelaren Prachi Jha, som har flyttat hem till USA.

ANNONS

Så i premiären i Arvika på lördag vilar ansvaret tungt på de svenska landslagstalangerna Tilda Johansson och Erika Fronth.

Fronth, som är ny från IFK Falköping men bor och studerar i Halmstad sedan drygt två år tillbaka, ser fram emot debuten:

– Det ska bli spännande. Storfors har tre utländska spelare så det är tufft motstånd, men det blir bra och lärorika matcher. Sedan möter vi Arvika och där ska vi nog ha lite chans. Vårt mål är att ta poäng, säger hon.

Hur är det att ha en stjärna i laget som bara är med ibland?

– Det är klart att hon är en väldigt viktig spelare – man kan räkna med att hon vinner sina matcher för hon är så pass bra. Men det går att göra sitt bästa även om hon inte är med. Det är bara att kämpa på. Men det är lärorikt också att ha med henne, när man får träna mot henne. Hon har ju lite udda spelstil också, så det blir nog bra.

I slutspelet i våras slog HBTK ut Erika Fronths Falköping i åttondelsfinalen, men föll sedan mot Team Mälarenergi i kvartsfinalen.

Nu är ambitionen högre.

– Lagets mål är att komma bättre än förra året, så en semifinal. Att ta medalj, deklarerar Fronth.

ANNONS

Fakta: Pingisligan A

Seriesystemet har gjorts om jämfört med förra säsongen. I stället för en norr- och söderliga på hösten och en A- och en B-liga på våren, spelar de åtta bästa lagen nu hela säsongen i Pingisligan A.

Övriga lag i Pingisligan A i vinter är Dänningelanda, Eslöv, Spårvägen, Storfors, Team Mälarenergi, Arvika och Åsa. I Pingisligan B spelar Boo, IFK Falköping, Kättilsmåla/Lyckeby, Malmö IF, Team Öresund Eslöv, Tyresö, Våxtorp och Juno.

Lag 1–6 i Pingisligan A går direkt till SM-kvartsfinal. Lag 7–8 spelar åttondelsfinal mot lag 1–2 från Pingisligan B. Åttondelsfinalerna är även kvalspel om två platser i Pingisligan A till nästa säsong.

Eslöv slog Storfors i SM-finalen i våras.

ANNONS