Nytt ansikte. Anders Eriksson gör debut mot sin gamla klubb Söderhamn när Halmstad BTK premiärspelar i Pingisligan hemma i Halmstad arena i kväll.
Nytt ansikte. Anders Eriksson gör debut mot sin gamla klubb Söderhamn när Halmstad BTK premiärspelar i Pingisligan hemma i Halmstad arena i kväll.

Anders redo för HBTK-debut

Två raka förluster i SM-final för Halmstad BTK. Ska det bli tredje gången gillt säsongen 2016/17? Nja, Eslöv är en gång storfavorit till att vinna guldet.

ANNONS
|

– Eslöv är starka som vanligt. De har bytt (Mattias) Översjö mot (Daniel) Kosiba och det är ett lyft om man tittar på världsrankingen, säger HBTK:s tränare Ulf ”Tickan” Carlsson, nyss hemkommen från Kina där han ledde ett europeiskt lag mot Asien (förlust med 4–6).

Samtidigt har HBTK tappat sitt ankare Mattias Karlsson till franska stjärnlaget Pontoise och lämnat en stor lucka efter sig.

– Mattias är en världsspelare och svår att ersätta. In har i stället Anders och Elias kommit. Båda har spelat lite i Pingisligan och är unga och oerfarna, men jag tycker ändå att vi har ett spännande lag där alla har utveckling i sig, menar ”Tickan”.

ANNONS

Anders är Eriksson, 20, som är hämtad från Söderhamn och Elias är Ranefur, 20, som förra säsongen spelade under Mikael Appelgren i Spårvägen/Ängby.

Den sistnämnda är ett frågetecken inför premiären i dag mot Söderhamn i Halmstad arena på grund av en fotskada han ådrog sig under träning i veckan.

Det innebär i så fall att Eriksson får debutera mot sina gamla klubbkompisar.

– Lite speciellt känns det. Jag är jäkla taggad. Efter att ha bott där uppe i fyra år hade det varit kul att vinna, men också fruktansvärt tråkigt att förlora, säger Anders Eriksson.

Han kommer ursprungligen från Göteborg och har snabbt funnit sig till rätta i Halmstad – även om han störts av en krånglande fot under sommaren.

I början av juni tränade han fotboll med några pingiskompisar i Köping, men trampade snett och fick åka ambulans till sjukhus.

– Ett ledband i foten rök av och jag tvingades att hoppa på kryckor i sex veckor. Nu spelar jag med ett skydd och känner inte av skadan så mycket längre.

– Jag hade även problem med en axel förra säsongen och i början av 2015 bröt jag ett finger och blev gipsad. Förhoppningsvis har jag haft min beskärda del av skador.

ANNONS

Varför blev det Halmstad i stället för Söderhamn?

– För här finns det en otroligt bra träningsgrupp samt duktiga tränare i ”Tickan” och ”Figge” (Fredrik Håkansson). Sedan var det dumt att inte ta chansen när Halmstad ville ha mig.

HBTK har även ett lag i Superettan den här säsongen och har där bland annat förstärkt med unge dansken Andreas Dilling samt engelsmannen Tom Jarvis, som var med i det brittiska laget i OS i Rio de Janeiro.

Spelare som tillsammans med amerikanen Kanak Jah har framtiden för sig, men som om de gör det bra i serien kanske kan få spela i Pingisligan efter jul.

– Ett av våra mål är att ha en bra verksamhet och få våra spelare att lyfta. Redan till våren hoppas vi ha ett lag som är ett par snäpp bättre än vad vi är nu i september, funderar Tickan”.

Om man undantar Eslöv ser Pingisligan ut att bli jämn.

– Det är många lag som är bra och vi kan lika gärna bli tvåa som sjua.

– Men vi har gjorde det bra med semifinal och final de senaste säsongerna och vi siktar dit i år igen. Vi vill vara med däruppe, slutar ”Tickan”.

ANNONS

Fakta: Halmstad BTK

Nya spelare: Elias Ranefur, Spårvägen/Ängby, Anders Eriksson, Söderhamn.

Förluster: Mattias Karlsson, Pontoise, Frankrike, Carl Ahlander Johansson, Munkedal.

Fjolårsplacering: Trea i grundserien, förlorade SM-finalen mot Eslöv med 1–2 i matcher.

HBTK 2016/17: Harald Andersson, Fabian Åkerström, Elias Ranefur, Anders Eriksson.

Favorit: Eslöv.

Målsättning: Vill vara med däruppe i år igen.

Fakta: Pingisligan

Eslöv

Vad stoppar skåningarna från ännu ett SM-guld? Ja, det är frågan. Finalisten i Champions League har om möjligt ett ännu starkare lag i år med ”omöjlige” kinesen Xu Hui, landslagsspelaren Robert Svensson, jättetalangen Truls Möregårdh och nyförvärvet, ungraren Daniel Kosiba. Han ersätter Mattias Översjö, som till slut hamnade i polska ligan och Olimpia Unia Grudziadz sedan den tyska klubben – TTC Hagen – han hade skrivit på för gått i konkurs.

Falkenberg

Tidigare Halmstadspelaren Alexander Franzén står för kontinuiteten i Falkenbergs BTK. Han är den ende, tillsammans med Emil Bergström, som är kvar sedan förra säsongen. Soumyajit Ghosh, Marcelo Aguirre och Robert Eriksson är borta. Nya är thailändske ettan med det tungvrickande namnet Padasek Taniviriyavechakul, kallad "Bright", samt 24-åringarna Ibrahim Diaw och Guillermo Martinez. Serien ser ut att bli jämn och Falkenberg tippas allmänt placera sig kring 5-6 plats, men får det unga laget till det kan FBTK mycket väl vara med och slåss om en finalplats.

Kävlinge

Får troligen slåss för att undvika jumboplatsen i Pingisligan. Klubben kommer att förlita sig på ett riktigt veterangäng – Magnus Mohlin, An Shu och Mattias Stenberg. Chen Ting Liao, 143:a på världsrankingen, från Taiwan kompletterar truppen och får en nyckelroll i laget. Han måste lyckas om skåningarna ska kunna störa övriga lag i ligan.

Rekord

Andreas Törnqvist har slutat på grund av en efterhängsen skada och det blir förstås ett svårt avbräck för Helsingborgsklubben. Kvar är dock Simon Arvidsson som kamperar ihop med nyförvärven Mehdi Bouloussa från Frankrike och Michal Obeslo från Tjeckien, som återvänder till Rekord efter en säsong i den tyska andraligan. Svårt att bedöma skåningarnas chanser, men en semifinalplats finns definitivt inom räckhåll.

Söderhamn

Har som vanligt ett starkt lag och Suif är utan tvekan en het kandidat till att ta sig till SM-final. Hampus Norberg fortsätter att övertyga och kommer till seriestarten med flera internationellt starka insatser. Vid sin sida har han Viktor Brodd och oberäknelige Anthony Tran. Talangfulle Anders Eriksson har lämnat klubben för seriekonkurrenten Halmstad, men norrlänningarna har i stället fått in engelsmannen George Downing.

Warta

Kommer ni ihåg fransmannen Damien Eloi som var för med och fajtades mot J-O Waldner och Jörgen Persson på 90-och 00-talen? 47-åringen är fortfarande aktiv som spelare och kommer att representera Warta under säsongen. Senaste anhalten var franska andraligan, men Eloi har tidigare spelat med bland annat Per Gerell i Chartres under fem säsonger. Warta har tappat sin kines Wu Jiaji till just franska ligan, men ersatt honom med en annan asiat – Wang Wei Peng från Taiwan. Dessutom har klubben Hampus Söderlund, som gjort bra ifrån sig internationellt den sista tiden. Kan överraska.

Österlen

Det är mycket internationellt över gänget från Simrishamn den här säsongen. Polacken Filip Szymanski och engelsmannen David McBeath är kvar, men fransmannen Loic Bobillier är ny. Trion kompletteras av Victor Görman. Skåningarna ser precis som Kävlinge ut att få det svårt att ta sig till slutspel och måste nog kriga för att undvika någon av de två sista platserna i Pingisligan.

ANNONS